Az USR finanszírozását vizsgálja a főügyészség

Pénzmosás, sikkasztás és érdekellentét nyomai után kutatnak. A pártelnök szerint nem szegtek törvényt.
Hirdetés

Pénzmosás, sikkasztás és érdekellentét gyanújával in rem bűnvádi eljárást indított a főügyészség a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellen. A jogi terminus arra vonatkozik, hogy egyelőre a gyanú megalapozottságát vizsgálják.

A dossziét az Állandó Választási Hatóság (AEP) jelentése alapján illegális finanszírozás gyanúja miatt nyitották. Az információt az Agerpres hírügynökség számára a Főügyészség sajtóirodája is megerősítette.

Nicuşor Dan, az USR elnöke meglepődve vett tudomást az ügyészek eljárásáról, mivel senki nem értesítette őket. Ő is és kollégái is közreműködnek az ügyészekkel az ügy tisztázásában – mondta.

„A sikkasztás közpénzekre és köztisztviselőkre vonatkozik. Nyilvánvalóan ez nem áll fenn az USR-nél. A pénzmosás pedig bűntények során szerzett pénzekre vonatkozik, ami abszurd. Magyarázatot kérünk az ügyészségtől. Mi elmondtuk nemrégiben egy sajtótájékoztatón, ahol minden vádra válaszoltunk, ami nyilvánosságot látott. Közreműködünk az ügyészekkel, hogy tisztázhassuk ezt a helyzetet” – nyilatkozta Dan. Az általa vezetett párt nem szegte meg a törvényeket – jelentette ki a Digi24 televíziónak.

Hirdetés