Árvízveszély Hargita megyében jégtorlaszok miatt

A katasztrófavédelem és a vízügy megfigyelés alatt tartja a Maros és a Nagy-Küküllő érintett szakaszait.
Hirdetés

Hargita megyében a tűzoltóság és a vízügy munkatársai folyamatos megfigyelés alatt tartják a Nagy-Küküllő és a Maros ottani szakaszát, mivel jégtorlaszok képződtek, amelyek miatt fennáll a veszélye, hogy a két folyó kiönt a medréből.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte, a Nagy-Küküllőt Székelyudvarhelyen, a Tamás Áron utca térségében tartják megfigyelés alatt, ahol mintegy 200 méter hosszú jégtorlasz képződött.

A zetelaki gátnál ellenőrzött módon növelték meg az áteresztett víz mennyiségét, amely megnövelte a Küküllő vízhozamát, a jégtorlasz pedig ennek nyomán elakad egy híd alatt. Az éjszaka során a torlasz mindkét oldalán sikerült medret vágni a víznek, jelenleg pedig a vízügy munkatársai figyelik a helyzetet.

A Maros folyón Marsohévíznél az eddigi két jégtorlasz egyesült, és egy közel egy kilométeres torlaszt képez. A keddi nap során a helyszínre várnak egy gépet, amelynek feladata a torlasz megbontása lesz. A torlaszt nem lehetett robbanószerrel szétzúzni, mert a közelben lakóházak állnak.

A medréből kilépő Maros az elmúlt napokban öt házat árasztott el.
 

Hirdetés