Hatályon kívül helyezte a kormány a Btk.-módosítást

De attól még a módosításról nem tett le.
Hirdetés

Hatályon kívül helyezte a kormány vasárnapi, rendkívüli ülésén a Büntető Törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartás módosításáról szóló, 13/2017-es számú sürgősségi kormányrendeletet.

A rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló határozat már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Mint ismeretes, a kedden késő este elfogadott rendelet ellen százezrek vonultak utcára, mivel úgy vélik, hogy annak a legfőbb célja a korrupcióval gyanúsított politikusok megmentése a felelősségre vonást.

Sorin Grindeanu miniszterelnök még szombaton este jelentette be, hogy a kormány hatálytalanítja a rendeletet, ugyanakkor megjegyezte: mivel az alkotmánybíróság a Btk. több cikkelyét is alkotmányellenessé nyilvánította, azok módosítása kötelező.

Erről egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal, és várhatóan a parlamentben döntenek majd a módosításokról.

Hirdetés

A kormány egyúttal memorandumot fogadott el arról, hogy feloldják a titkosítását annak az ülésnek, amelyen a hírhedt rendeletet elfogadták, illetve az előző, Dacian Cioloș vezette kormány tavaly május 18-i ülésének jegyzőkönyvét is nyilvánosságra hozzák. Ezen szintén a Btk. sürgősségi rendelettel történő módosításáról született döntés.

A rendeletet kidolgozó Florin Iordache igazságügy-miniszter menesztéséről nem született döntés, ugyanakkor a kormányfő eddigi tevékenysége kiértékelésére szólította fel.
 

Hirdetés