Elkezdődtek a lemondások a kormányban

Egy miniszter, egy államtitkár és egy volt miniszter állt fel.
Hirdetés

Lemondott tisztségéről a Grindeanu-kormány kis- és középvállalkozásokért felelős minisztere.

Florin Jianu csütörtök reggel, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszaadja miniszteri megbízását. Mint írja: politikával nem foglalkozó szakemberként a lelkiismerete azt diktálja, hogy ne folytassa kormányzati tevékenységét. Még a kedd esti kormányülés után megírta bejelentését, de mostanig várt, mivel azt remélte, hogy azok, akik hibáztak, meggondolják magukat, legalább az utcai tüntetések nyomására.

„Hogyan mondjam majd a gyerekemnek, hogy az apja gyáva volt és olyan akciókhoz asszisztált, amelyekkel nem értett egyet” – fogalmaz.

Benyújtotta szerdán lemondását egy államtitkár is. Daniel Şandru, az 1918-as nagy román egyesülés századik évfordulójára készülő rendezvényekkel foglalkozó kormányzati főosztály vezetője lemondásában alaposan beolvasott Sorin Grindeanu miniszterelnöknek: „Azért folyamodom a lemondáshoz, mivel Ön miniszterelnökként a közszolgálatot olyan szolgálattá alakította, amely büntetőjogi problémákkal szembesülő politikusok személyes érdekeit védi a Btk-t és a perrentdtartt módosító rendeletek elfogadásával, ez pedig ellentétes a demokrácia és a jogállamiság alapelveivel, amelyekben hiszek” – írja Danil Şandru.

Hirdetés

Kilépett szerdán a PSD-ből Aurelia Cristea, a Ponta-kormány társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli minisztere. Cristea, aki a zárttéri dohányzást betiltó törvény kezdeményezőjeként vált híressé, azt mondta: nem tud egyetérteni azzal, hogy a PSD-t és az országot egy bűnbanda vezesse.

 

Hirdetés