Tényleg Wałesa írta az ügynöki jelentéseket

Írásszakértők kizárták, hogy meghamisították volna a beszervezésére utaló dokumentumokat.
Hirdetés

A grafológiai vizsgálat kizárta, hogy meghamisították az ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér, későbbi államfő, Lech Wałesa beszervezésére utaló dossziét – közölte kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

A 235 lapnyi szakértői vélemény alapján egyértelműen leszögezhető: az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon,

több tucat kézzel írt jelentésen Wałesa kézírása szerepel.

Csak egyetlen – hatoldalas – jelentést nem ő írt, de saját kezűleg írta alá minden oldalát – számolt be Pozorski.

Mint arról korábban beszámoltunk, az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Wałesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.

Az egykori legendás szakszervezeti vezér

azóta többször hamisítványnak minősítette az iratokat.

Az IPN ügyészi osztálya ennek nyomán – a volt elnököt kompromittáló dokumentumok nyilvánossá tétele után néhány nappal – nyomozást indított, hogy kiderítse, a belbiztonság tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából tényleg hamisították-e a Wałesára vonatkozó dokumentumokat. A grafológiai vizsgálat ezen eljárás része volt.

Hirdetés

Az IPN varsói székhelyén megtartott sajtóértekezleten Andrzej Pozorski, az intézet ügyészi osztályának vezetője kiemelte: a krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálatnak nem az volt a célja, hogy Wałesa esetleges ügynöki múltját bebizonyítsa, a volt elnök itt károsult személyként szerepelt. Tanúként hallgatták ki őt, s azt állította, hogy a dosszié iratain nem az ő kézírása látható.

Jaroslaw Szarek, az IPN elnöke rámutatott: azt, hogy

Wałesa Bolek fedőnéven együttműködött a kommunista állambiztonsággal,

és pénzt is kapott érte, már 2008-ban bebizonyították az IPN kutatói, Slawomir Cenkiewicz és Piotr Gonarczyk. Az SB és Lech Wałesa című könyvük kiadása óta nem jelent meg olyan tudományos munka, mely megcáfolta volna e kutatás eredményét – mondta Szarek, majd hozzáfűzte: beszervezését maga Wałesa is bevallotta egy – 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott – nyilatkozatban, jóllehet később visszavonta azt.

Wałesa az elhangzottakra egyelőre nem reagált,

külföldön tartózkodik. Úgyvédje, Jan Widacki azt mondta, hogy a krakkói igazságügyi szakértői intézet véleménye semmit sem magyaráz. A Polsat News lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva a jogászprofesszor kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja a jelentést készítő szakértők kihallgatását, új szakértők felkérését. Kifogásolta, hogy az IPN egyebek mellett Wałesa 2016-ig keletkezett kézirataival vetette össze a hetvenes években keletkezett dokumentumokkal. Widacki rámutatott arra, hogy a később „sok állami dokumentumot aláíró, autogramokat osztó” elnök a 70-es években „egyszerű munkás volt, nem sokat forgatott tollat”, vagyis teljesen más volt akkoriban a kézírása.

Hirdetés