Vannak azért meglepetések is a 2017-es büdzsében

A rengeteg számadat között szembetűnő az egyházaktól megvont állami támogatás mértéke, illetve a DNA költségvetésének növelése.
Hirdetés

Sokan nagy érdeklődéssel várták, hogy milyen költségvetési tervet készít elő a Sorin Grindeanu vezette kormány, és hogyan fogja tudni tartani a PSD fűt-fát ígérő kampányígéreteit. A költségvetési terv elkészült, a pénzügyminisztérium hétfőn közleményben  ismertette a minisztériumok és az állami intézmények között szétosztott összegeket, illetve az intézkedések hatására alakuló gazdasági mutatókat.

Ahogy várható volt, a „finomhangolás” után

a választási kampányprogramban szereplő számok diszkréten, de észrevehetően változtak.

A beígért 5,5%-os gazdasági növekedés helyett 5,2%-kal számol, a GDP-arányos költségvetési hiány pedig a beígért 2,7% helyett 2,96% lesz. Ez még mindig teljesíti a maastrichit szerződésben foglalt kritériumot, mely szerint az államháztartás hiánya nem lehet nagyobb a GDP 3%-ánál. Az átlagos éves infláció 1,4%-os lesz, bár korábban a PSD 1,2%-ot ígért. Eltérést figyelhetünk meg az átlagbér tekintetében is:  a PSD bruttó 3100 lejt ígért, a költségvetési tervben viszont 2274 lej szerepel (igaz, a kampányban bruttóban, és nem nettóban számoltak).

Eltekintve az ígéretektől,

az egyes minisztériumoknak kiutalandó összegeket átfutva szembetűnő,

hogy jelentősen csökken az energiaügyi minisztérium (-53%), illetve a fejlesztési minisztérium (-14,48%) büdzséje. Kevesebb jut a külügyminisztériumba (-2,31%), valamint a belügyminisztériumba (-4,26%), és közel 8%-al csökken az oktatási minisztérium büdzséje is. Klaus Iohannis hivatala is kevesebb pénzből gazdálkodhat 2017-ben: csökkentették a fenntartásra, de a protokollra és az utazásra szánt keretet is.

A honatyák számának csökkentésével megnyesték a parlament két házának működésére szánt összeget is, ehhez képest Liviu Dragneának, mint a képviselőház elnökének 17,8 százalékkal több pénz áll majd a rendelkezésére. Az európai alapokért felelős miniszternek, Sevil Shhaidehnak viszont 14,5%-al kevesebb összeg jár.

Kényes kérdésnek számít a honvédelemre fordított kiadás,

hiszen Liviu Dragnea éppen nemrég, Amerikában járva erősítette meg, hogy a jelenlegi bukaresti kormány tiszteletben tartja a vállalt nemzetközi kötelezettségeit, és a hazai össztermék 2 százalékát a védelemre fordítja.  Ehhez képest a tervezetben 1,35%-ot irányoztak elő. A hiányzó összegeket várhatóan hitelből fogják fedezni.

Hirdetés

De nyílván nem csak csökkentések jellemzik a 2017-es költségvetési tervet: a kormány többek között emeli a mezőgazdasági (+83,4%), a kulturális (+51,16%), a víz- és erdőgazdálkodási (+48,02%), a turisztikai (+63,26%) és szállításügyi (+60,33%) tárcák kereteit, továbbá az újonnan létrehozott minisztériumokkal is nagyvonalú volt.

Az egyik meglepetés, hogy az igazságügyi intézmények közül egyedül a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) növekedett a büdzséje (+39%), míg a feddhetetlenségi ügynökségnek 26 százalékkal csökkent. A DNA-nak kiutalandó pénz összefügghet azzal, hogy az ügyészségnek hamarosan költöznie kell a régi székhelyéről.  A Nép Ügyvédje költségvetését 9,7%-al növelték.

Ami a nemzetbiztonsági szolgálatokat illeti:

a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) költségvetése szinte azonos a tavalyival, de csökkent a Külügyi Hírszerző Szolgálaté (-10,6%), a kormányőrségé(-9,2%) és a Speciális Távközlési Szolgálaté (-8,1%).

A költségvetési terv értelmében a Grindeanu-kormány egy 950 millió lejes mentőövet dob a Román Közszolgálati Televíziónak, ami 662%-os emelést jelent.

Végül pedig egy utolsó meglepetés: a kormány 120 millióról 20 millióra csökkentette az egyházak – nyilván elsősorban az ortodox egyházról van szó – támogatását. Halleluja!

Hirdetés