Az élő kultúrát ünnepelték a sétatéri Kaszinóban

Ötödik alkalommal adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat Kolozsváron.
Hirdetés

A Magyar Kultúra Napját – hagyományosnak mondható módon – az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjak átadásával ünnepli az RMDSZ Kolozsváron. A sétatéri Kaszinóban tartott gálán idén is három kategóriában osztották ki az elismerést: Berszán Zsoltot képzőművészeti munkásságáért, Márton Evelint irodalmi értékalkotásáért, Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészt pedig előadóművészeti tevékenységéért díjazták.

Kelemen Hunor szövetségi elnök egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a díjátadón, helyette Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke köszöntötte a kitüntetetteket és vendégeket. „A kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet, amely ha nem bővül, nem gazdagodik, elpusztul. Ez erdélyi identitásunk legfontosabb alapja” – mondta Hegedüs, hozzátéve: ez az, ami folyamatosan reflektál társadalmunkra; „a mi legerősebb fegyverünk”, az erdélyi magyarság szócsöve, amelyet akárhányszor megpróbálnak megcsorbítani, mindig élesebbé válik. „A kultúra a társadalom legharsányabb bírája, nekünk, politikusoknak pedig a legkeményebb kritikusunk” – fogalmazott.

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak

„Minden bizonnyal ez az egyik legsúlyosabb regény. Olyan könyv, amelyben a szerző elmeséli, miként élünk ebben a Romániának nevezett kuplerájban” – méltatta Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című regényét Vida Gábor. „Márton Evelin prózájában azt szeretjük, hogy szókimondó. Pontosan tudja, hogy most, még egy egészen rövid ideig, mindent néven lehet nevezni. Nála minden az, ami: nincs mesterséges allegória, metafora, hiper-, meta- és babám füle textualitás. Nem tanulta meg, hogy elbeszélni csak mellé, csak félre, csak átvitt értelemben. A saját történeteit és a mi történeteinket mondja: ami elmesélhető, az meg is történhet, ami megtörtént, az nem mindig mesélhető. Aki olvassa, az meg fogja találni magát benne” – mondta a Látó szerkesztője.

Berszán Zsolt képzőművész alkotásairól Széplaky Gerda esztéta írását Laczkó Vass Róbert műsorvezető tolmácsolta. „A szigorú esztétikai koncepcióhoz és a rendíthetetlen morális mércéhez való ragaszkodás Berszánnál nem pusztán a székely lelkületet meghatározó dacból fakad, hanem egy olyan szuggesztív belső erőből, amely csak a legnagyobb művészek sajátja. A feketével történő redukció és az absztrakció gesztusai mögött, melyek a művészetét karakterizálják, a modernizmus örökségéhez való hűségét tapogathatjuk ki” – hangzott el.

Hirdetés

Laczkó Vass Róbert, Szép András és a Kolozsvár-film

Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészt Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök méltatta. Kiemelte: koncertzongoristaként számtalan hangversenyen vett részt, minden hazai zenekarral koncertezett már, nemzetközi és hazai versenyek állandó meghívottja, mesterkurzusokat tart idehaza és külföldön egyaránt. Előadóművészi pályája során több mint 800 koncertet tartott itthon és számos külföldi zenei központban, számos neves karmesterrel és előadóművésszel működött együtt.

A gála Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista A Kolozsvár-film című előadásával zárult.

Hirdetés