Indítványt nyújtanak be a közkegyelmező miniszter ellen

Mert nem a társadalmat, hanem egyes politikusok érdekeit szolgálják a közkegyelmet előíró és büntetőtörvénykönyvet módosító jogszabálytervezetek.
Hirdetés
Egyszerű indítványt nyújt be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Florin Iordache igazságügyminiszter ellen – közölte a politikai alakulat csütörtökön. 
 
Az USR tájékoztatása értelmében írásos figyelmeztetést is küldenek az igazságügyi minisztériumnak, a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) és a főügyészségnek, amelyben megindokolják, miért nem a társadalmat, hanem egyes magasrangú (volt vagy jelenlegi) köztisztségviselők érdekeit szolgálják a közkegyelmet előíró és büntetőtörvénykönyvet módosító jogszabálytervezetek. A Mentsétek meg Romániát Szövetség úgy véli, 
 

a szaktárca nem tudta megindokolni, miért tartja annyira sürgősnek 

a közkegyelemre vonatkozó rendelet elfogadását. „Úgy az Alkotmány, mint a 2002/546-os törvény is kimondja, hogy a közkegyelemmel kapcsolatos kérdések megtárgyalásában a parlament a kompetens szerv, amely a román nép legmagasabb szintű képviselője” – olvasható az USR közleményében, amely megjegyzi, a PSD-nek a választás előtt is többsége volt a parlamentben, még sem kezdeményezett semmit a börtönök zsúfoltságának enyhítésére.
 
Az USR egyszerű indítványához várhatóan csatlakoznak a PNL és a PMP honatyái közül is néhányan. Egyszerű indítványt ugyanis legkevesebb 50 képviselő vagy 44 szenátor nyújthat be, az USR-nek pedig csak 30 képviselője és 13 szenátora van.
 

A PNL bizalmatlansági indítványt tervez

Egyszerű, a miniszter elleni indítványhoz képest nagyobb súlyú, a teljes kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet a Nemzeti Liberális Párt – jelentette be Raluca Turcan pártelnök saját Facebook-oldalán. 
 
Turcan szerint az, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akarna közkegyelmet és amnesztiát gyakorolni, valamint dekriminalizálna egyes bűncselekményeket a büntető törvénykönyv módosításával, támadást jelent a törvény előtti egyenlőség ellen, és veszélyezteti Románia európai felzárkózását. „Ki szeretne visszatérni egy olyan országba, ahol a politikusok egymást mentik az igazságszolgáltatás elől?” – teszi fel a szónoki kérdést Turcan a külföldön élő román állampolgárok nevében is.

Hirdetés