Verestóy ismét a SRI-bizottságban

Az RMDSZ-es szenátor a testület titkára.
Hirdetés

Megszavazta hétfői együttes ülésén a képviselőház és a szenátus a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság összetételét.

A testület elnökévé a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt Adrian Ţuţuianu szenátort választották 366 támogató és 2 ellenszavazattal. A bizottság alelnöke a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által javasolt Marian Gheorghe Cupşa képviselő lett, a testület titkári tisztségét pedig az RMDSZ által jelölt Verestóy Attila szenátor töltheti be.

A SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság további tagjai: Doina Federovici, Radu Băbuş, Gabriel Nasra (mindhárman a PSD részéről) Cezar Preda és Ioan Cristian Chirteş (mindketten a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében), valamint Manuel Costescu (USR).

A Külügyi Hírszerző Szolgálatot (SIE) ellenőrző bizottság megalakulásáról szóló szavazást a PSD javaslatára elhalasztották – hivatalosan azért, mert az elnökjelöltek között csak képviselők voltak, holott a szabályzat szerint szenátoroknak is lenniük kellett volna, egyes források szerint azonban azért, mert vita támadt a PSD és a PNL között. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis a tisztséget az ellenzék kapja meg, most azonban a PSD ezt is meg kívánja szerezni.

Hirdetés