Trump, Ghiţă, Oroszország és az összeesküvés-elméletek

Amiből Amerika jól kijöhet, abból derék kis Romániánk nem valószínű, hogy jól ki fog jönni.
Hirdetés

Mi köze S. Ghiţának a Trumppal szembeni vádakhoz? Több mint amit – talán – hajlamosak vagyunk hinni. Sok és jelentőségteljes, mind az amerikaiak és a románok, mind a demokrácia és általában véve a titkosszolgálatok számára.

Az AEÁ választott elnöke, Trump bármely megszólalása alkalmas arra, hogy riadókészültségbe helyezze a mentőszolgálatok globális hálózatát. Egymást érik a politikailag korrekt szélhűdések. A felháborodási hullámok dagadnak és forrósodnak, gyorsan elérve a forrpontot. Következésképpen az idegek pattanásig feszülnek, az úrihölgyek elájulnak, mások, kevésbé úriak pedig repülősót tartanak az előbbiek orra alá.

Korábban az angolszász sajtó egy volt angol kém, Christopher Steel BuzzFeed által átvett állítólagos kiszivárogtatásai alapján elterjesztette azt a pletykát, mely szerint az orosz titkosszolgálatok kompromittáló anyaggal rendelkeznek Trump szexuális és üzleti kapcsolatairól. Akit állítólag prostituáltakkal együtt filmeztek le a moszkvai Ritz Carlton szállodában. Amint nagyon csúnya dolgokat csináltak.

Trump nyilatkozatai

De még ha az állítólagos „információk” nem is lettek volna „forrók”, az AEÁ megválasztott elnökének hosszú szünet óta első sajtókonferenciája némiképpen várhatóan pillanatok alatt inkább a légkört forrósította fel, semmint hogy a helyzetet tisztázta volna. Mert maga Trump személye polarizáló hatású, foghegyről odavetett nyilatkozatai pedig nem javítanak a helyzeten.

Trump lényegében kifejezte azon szándékát, hogy rendkívül rövid, valószínűleg irreálisan rövid időn belül teljesíti választási ígéreteit. Ezek között szerepel egy fal felépítése a mexikói határnál az AEÁ-ba irányuló illegális bevándorlás megakadályozására, valamint az egészségbiztosítási rendszer Obamacare-nek nevezett vitatott reformjának kijavítása.

Ami a vele szembeni, bizonyítékokkal alá nem támasztott, de kompromittálási potenciállal rendelkező „információkat” illeti, a választott elnök agresszív ellentámadással védekezik.

A Trump zsarolhatóságára vonatkozó szóbeszédet terjesztő BuzzFeed oldalt „szemétrakásnak” nevezte. Ezzel egyidejűleg további hullámokat gerjesztett, mert megtiltotta az ismert progresszista tévécsatorna, a Trump által barátságosan „álhírterjesztőként” utált CNN egyik újságírójának, hogy kérdéseket tegyen fel.

A baloldali sajtó sietett azonnal elítélni ezt az egyáltalán nem elegáns, de jelen esetben a fehér házi sajtókonferenciákat irányító játékszabályokon belül maradó gesztust.

A fedett személyek pletykálkodása és cáfolatának értéke

Természetesen valamivel nagyobb és tartósabb gondokat okoz az a jelentés, melynek forrásául az orosz titkosszolgálatokat tekintik. Egy olyan „dokumentum”, melyet a megválasztott elnök – különben – határozottan elutasított, nem utolsó sorban azért, mert Trump politikai ellenfelei hasznára azt kívánja elhitetni, hogy Putyin Oroszországa zsarolhatja az amerikai állam választott elnökét. Amelyikről az AEÁ megválasztott elnöke félig-meddig elismerte, hogy valóban az áll az ő győzelmével végződött választási kampánya elleni információs agressziót elkövető hackerek mögött.

Eléggé egyértelműnek kellene lennie, hogy az amerikai elnöki cáfolatok, melyeket más, ezúttal Moszkvából is érkező cáfolatok támasztanak alá, szinte semmit sem oldanak meg és főleg nem a függőben lévő kérdést. Ugyanilyen egyértelmű persze, az is, hogy nincsenek okok nagyobb hitelességet tulajdonítani egy volt MI6-os „fedett” személy vádjainak, mint azoknak a – nagyon is érdek-vezérelt – bizonyíték nélküli és ellenőrizetlen vádaskodásoknak, melyeket egy olyan büntetőügyes és szökésben lévő oligarcha és politikus fogalmazott meg, mint Sebastian Ghiţă.

Mint bármely más összeesküvés-elmélet, a bizonyítékokkal alá nem támasztott, valószínűleg teljes mértékben a BuzzFeed, nevezetesen egyes Steelhez hasonlóan eltűnt alakok által gyártott állítások ellenőrzésükig és alátámasztásukig semmit sem érnek. Természetesen ez akkor is érvényes, ha olyan személy a vádak áldozata, mint Trump, aki maga is felhasználója vagy haszonélvezője volt az ellenőrzés nélküli vagy hamis híreknek, mint ahogy az összeesküvés-elméleteknek is. Ezek a kijelentések akkor is hiteltelenek maradnak, ha forrásaik nem teljesen hiteltelenek, mint például a România TV tulajdonosa. Vagy Vlagyimir Putyin.

A Putyin-ügy

Hirdetés

Márpedig itt van a megválasztott elnök szekrényében rejtőző csontváz. A Fehér Ház jövőbeni lakója az Oroszország KGB-s vezetőjével fenntartott túlságosan meleg kapcsolattal vált gyanússá. Azzal, hogy – mindennek a tetejében – a Kreml cáfolataira alapozva védekezik, mely tagadta, hogy Moszkva titkosszolgálatai kompromittáló aktát állítottak volna össze Trumpról.

Ténylegesen riasztó, hogy maga Trump hitelt ad egy alapvetően erkölcstelen, véreskezű és megahazug vezetőnek, aki nemcsak maga is agresszív szélsőséges, de ahogy az egy David Aaronovitch által a The Timesnak készített elemzésből kiderül, kalandor és ugyanakkor a világ összes populistájának és szélsőségeseinek vezéralakja is. Olyan személyről van szó, akiről egyértelműen kijelenthető – a tengerentúli titkosszolgálatok szerint –, hogy hackerekkel, bérkommentelőkkel és felforgató propagandával avatkozott be az amerikai választási kampányba.

Márpedig csakis a szélsőségesek, a naivok és az ostobák hagyják figyelmen kívül vagy tesznek úgy, mintha figyelmen kívül hagynák a Kreml alapvetően antidemokratikus, Amerika-ellenes és nyugatellenes ideológiáját. Csak ők engedhetik meg maguknak, hogy tényleges vagy megjátszott amnéziára vetemedjenek, „megfeledkezve” arról, hogy a KGB tevékenységének 85 százalékát – már a klasszikus bolsevik korszak óta – az Oroszország valódi vagy feltételezett ellenfelei elleni felforgatásnak szenteli. Vagy azt, hogy e felforgatás csúcsa, ahogy azt a volt szovjet titkosügynök, Jurij Bezmenov leírta, 85 százalékban az ellenség félrevezetéséről szól, hogy aztán a demoralizált ellenség többé ne tekintse ellenségét ellenségnek.

Ez a felforgató tevékenység végül még a volt amerikai elnököket is elvakította. McCain republikánus szenátor a Deutsche Welle riporterének, Zsanna Nyemcovának, Putyin – a Kremltől egy kőhajításnyira meggyilkolt – volt politikai ellenfele lányának adott interjújában ártatlan hangon elismerte, hogy három olyan amerikai elnököt is látott, akik azzal áltatták magukat, hogy újraindíthatják a kapcsolatokat a szerinte „bűnöző és gyilkos” orosz elnökkel. De vajon miként magyarázható az amerikai elnökök hiszékenysége és intellektuális sebezhetősége?

A felforgatós hatékonynak bizonyult. Az Oroszország által elindított, a szabad világot meggyengítő nyakló nélküli progresszizmus által hirdetett értékhiány által is segített hibrid háború pillanatnyilag

tartósan aláásta a nyugati sajtó egy részét és a nyugati nemzetek beléje vetett bizalmát.

Ennek megroggyanása egyszerre történik a nyugati demokráciák destabilizálásával, melyekben a sajtó – jogosan – a negyedik hatalmi ág.

Ez az oka annak, hogy az iszlamista terrorizmuson túlmenően éppen a NATO- és EU-államok, köztük Románia fő ellenségei a szabad világ intézményi struktúráját masszívan veszélyeztető hamis információk, pletykák és összeesküvés-elméletek – fedett vagy nyílt – terjesztői.

De úgy tűnik, hogy sem számos román, sem Trump nem fogta fel a kihívást. Ez utóbbi még nem vette át a hatalmat. Annál inkább fontos lenne, hogy egy minél tiszteletreméltóbb személyiségekből álló független vizsgálóbizottság létrehozásával erőfeszítéseket tenne adminisztrációjának még valódi hivatalba állása előtt komolyan megtorpedózott hitelességének helyreállításáért. Csak így tud majd hatékonyan megküzdeni ellenségeivel.

Az Egyesült Államok intézményi hagyományára és szilárdságára tekintettel nagyon is valószínűnek tartom az amerikai demokrácia újbóli megerősödését. De az intézményi fejlettségi szintjére és a Ghiţă és az oligarchia televízióiban mások által forgalomba hozott mocskos pletykákra adott totálisan helytelen reakciókra való tekintettel, a hibásan működő román demokrácia talpra állását illetően – sajnos – már nem vagyok ennyire derűlátó.

Hirdetés