Nem az ország képviseletében mennek Dragneáék Washingtonba

Ezt a román elnöki hivatal szögezi le, természetes Dragnea nevének elegáns megkerülésével. Nehogy már valaki félreértse.
Hirdetés

Hivatalosan egyetlen külföldi delegációt sem hívnak meg az Amerikai Egyesült Államok elnökének beiktatási ceremóniájára – közölte hétfőn az államelnöki hivatal, megjegyezve, hogy Donald Trump beiktatásán, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a washingtoni román nagykövet képviseli az országot.

„Az Amerikai Egyesült Államok gyakorlatának megfelelően az új elnök beiktatásán a Washingtonban akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői az államfők és kormányaik egyedüli képviselői. Ennek a szokásjognak megfelelően egyetlen külföldi delegációt sem hívnak meg hivatalosan erre az alkalomra, állam- vagy kormányfőket még kevésbé. (…) A Donald Trump beiktatási ceremóniájával kapcsolatban ezt az eljárást kifejezetten megerősítették” – írja közleményében az elnöki hivatal.

A közlemény hozzáteszi: azon intézmények vagy pártok küldöttségei, amelyek részt vesznek a beiktatáson, nem a román állam hivatalos képviselői.

Az elnöki hivatal nyilvánvalóan arra reagált, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök és Sorin Grindeanu kormányfő meghívást kapott Trump beiktatására. Dragnea a sajtóban már meg is erősítette résztvételét az eseményen, Grindeanu pedig a részvétel lehetőségéről beszélt.

A Hotnews már azt pedzegeti, hogyan kaphatott amerikai vízumot Liviu Dragnea, miközben volt már arra példa, hogy korrupció miatt elítélt román elöljárótól megtagadták a beutazási engedélyt. Az is kérdéses, hogy Dragneáék részvétele ingyenes, vagy fizetni kell érte, hiszen ahogyan a sajtó korábban már megírta, a republikánus párthoz közel álló meghívottak 25 ezer és 1 millió dollár közötti összeggel honorálták a meghívást az adománygyűjtő eseménysorozatra.  

Hirdetés