Iohannis behívatta Coldeát, és tájékoztatást kért a hírszerzési botrányról

Az államfő személyesen érdeklődött a SRI második emberét érintő ügy részleteiről.
Hirdetés

Behívatta Klaus Iohannis államfő Florian Coldeát, a Román Hírszerzős Szolgálat (SRI) helyettes igazgatóját, és személyesen kért tőle tájékoztatást a vele szemben megfogalmazott vádakról. Ezt Mădălina Dobrovolschi, az államfő sajtószóvivője közölte pénteken, hozzátéve, a találkozóra még csütörtökön került sor.

Arra a kérdésre, hogyan látja az államfő a Coldeával kapcsolatos vádakat, a szóvivő kijelentette: az elnök csak konkrét tényeket és információkat kommentál.

A szóvivő azt is közölte, hogy Iohannis „rendkívül informált” a Coldea elleni vádakat megfogalmazó, az ellene korrupció miatt zajló bűnvádi eljárás elől megszökő, és körözés alatt álló volt parlamenti képviselő, Sebastian Ghiță elleni nyomozás részleteiről.

Mint megírtuk, Eduard Hellvig, a SRI igazgatója csütörtökön különleges vizsgálóbizottságot állított fel a Coldea-ügy kivizsgálására, a vizsgálat lezárultáig pedig felfüggesztette tisztségéből a hírszerző altábornagyot.

A bizottság azt vizsgálja, hogy Coldea milyen törvényszegést vagy szakmai vétséget követett el a Ghițával ápolt szoros baráti kapcsolata miatt.

Hirdetés

Sebastian Ghiță ismeretlen körülmények között készített, saját tévécsatornáján leadott videoüzenetei nagy port kavarnak a román közéletben. Legutóbbi – sorban a hetedik – felvételén a Florian Coldeát, a SRI operatív vezetőjét mártotta be, akivel bevallása szerint jó baráti kapcsolatot ápolt.  Családjaik 2010-ben közösen nyaraltak a Seychelle-szigeteken, 2012-ben Toszkánában (ide velük tartott Vasile Dâncu volt miniszterelnök-helyettes), majd a párizsi Disneylandet is meglátogatták. Ghiță fotókat is bemutatott a barátság alátámasztására.

A videoüzenetben Ghiță azt állítja, hogy Coldea azért nem támogatta Victor Ponta PSD-elnökségét, mert Traian Băsescu ellenezte azt, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Coldea és Laura Codruța Kövesi DNA-elnök Carmen Iohannis állítólagos dossziéján keresztül tartják a kezükben Klaus Iohannis államfőt. 
 

Hirdetés