Meddig húzzák még a vásárhelyi katolikus iskola ügyét?

Zűrzavaros ügy az iskola helyzete és egyelőre nem látszik, mi lesz a vége. A tanfelügyelőség elhalasztotta a döntést.
Hirdetés

Bár a Maros megyei főtanfelügyelőségnek csütörtökön kellett volna döntenie a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum beiskolázási tervéről, az intézmény január 23-ára halasztotta a vezetőségi tanács ülését – tudtuk meg Csíky Csengelétől, az iskola diákjainak szüleit tömörítő Civilek a Katolikus Iskoláért csoport szóvivőjétől.

Szabadságra, síelni ment a főtanfelügyelő

A döntés halasztása összefügghet azzal is, hogy Nadia Raţă, Maros megye főtanfelügyelője szabadságon tartózkodik, a szülői csoport szerint síelni ment. Raţă 2016. november végétől lett főtanfelügyelő. Elődje, Ștefan Someșan, illetve Tamási Zsolt, a római katolikus iskola igazgatója ellen bűnvádi eljárást indított a DNA. Someşant és Tamásit azzal gyanúsítják, hogy az oktatásügyi minisztérium jóváhagyása nélkül, törvénytelenül jártak el az iskola 2014-es létrehozásakor.

A 2017-2018-as tanévre szóló beiskolázási tervet szerdán, a határidő napján nyújtotta be a főtanfelügyelőségen Székely Szilárd, az iskola egyik tanára. Pontosabban a terv nyomtatott változatát, decemberben ugyanis az iskola vezetőtanácsa határidőre feltöltötte az elektronikus adatkezelő rendszerbe (SIIR).

A terv benyújtása azonban nem volt zökkenőmentes, mivel a tanfelügyelőség beiskolázási tervekért felelős munkatársa, Rodica Rânja eleinte nem akarta átvenni a tervet, mivel azon nem volt hivatalos pecsét. Székely Szilárdot elkísérte a szülői csoport egyik tagja is és együtt próbálták a helyzetet megoldani. A szülői csoport tagja panaszlevelet fogalmazott meg, amelyben sérelmezte az átvétel megtagadását. Végül több órás huzavona után és a szülői nyomás hatására Rodica Rânja elfogadta a Katolikus Iskola beiskolázási tervezetét.

Csíky Csengele azt mondta a Főtérnek, hogy egyelőre

nem tudják, milyen okból halasztották el a tanfelügyelőség vezetőségi tanácsának ülését.

A szülői csoport egyébként szerdai közleményében azt írta:

„Amennyiben a Tanfelügyelőség Vezetőségi Tanácsa csütörtökön délelőtt nem szavazza meg a Katolikus Iskola beiskolázási tervezetét, akkor bizony az iskolában további gondok várhatók és az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének Területi Állandó Tanácsa által kiadott közleménnyel ellentétben, gyerekeinek iskolája bármikor megszűnhet és elveszítheti önálló jogi személyiségét.”

Az ügyet bonyolítja, hogy Tamási Zsoltnak, az iskola igazgatójának továbbra sincs aláírási joga, mivel a korrupcióellenes ügyészség tavaly novemberben bűnvádi eljárást indított ellene, december végén pedig hatvan nappal meghosszabbította a hivatala gyakorlására vonatkozó tiltást.

Hirdetés

A beiskolázási terv mellé így csatolták azt a dokumentumot, amelyben a vezetőségi tanács kéri, hogy a főtanfelügyelőség fogadja el a beiskolázási tervet.

És hogy a helyzet még bonyolultabb legyen:

a városi tanácsnak döntő szerepe van az iskola jövőjét illetően. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes korábban patthelyzetről beszélt. „Ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor már nincs miért beszélnünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – nyilatkozta kedden az MTI-nek Illés. A polgármester pedig nem hívta össze a marosvásárhelyi önkormányzat decemberi rendes ülését, amelyen dönthettek volna az iskola ügyéről.

A szülői csoport kedden találkozott a vásárhelyi polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóhelyettesével, ő az, aki felel a város iskolahálózatáért. Horaţiu Lobonţ azt mondta a szülőknek, hogy a román Unirea főgimnázium – amellyel a katolikus líceum osztozik az egyházi tulajdonban levő épületen – olyan beiskolázási tervet készített, amelynek alapján

a római katolikus iskola épületére is szükség lesz új, román tannyelvű osztályok beindítása miatt.

A városházi hivatal egyébként saját, az egész városra kiterjedő beiskolázási tervezetet készített, amelyet Lobonţ szerint még a héten eljuttatnak a megyei főtanfelügyelőségnek. A katolikus iskola szülői csoportja most azt próbálja kideríteni, mit tartalmaz a polgármesteri hivatal tervezete, ezért közérdekű adatigénylést nyújtott be.

A civilek az oktatásügyi minisztériumnak is küldtek egy dokumentumot, amelyben a szaktárca támogatását kérik a katolikus iskola helyzetének rendezéséhez.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa szerdán közölte, hogy a városi tanács RMDSZ-es frakciója nem fog olyan iskolahálózatot megszavazni a 2017-2018-as tanévre, amelyben nem szerepel önálló jogi személyiséggel a Római Katolikus Líceum. Az RMDSZ-nek tíz képviselője van a 23 tagú városi tanácsban, de a Szabad Emberek Pártja frakciójának is van két magyar tagja.

Az EMNP felszólítja a városi tanácsot, hogy rendkívüli ülésen foglalkozzon az iskola ügyével
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezete csütörtökön közleményben szólította fel a marosvásárhelyi városi tanácsot, hogy hívjon össze rendkívüli tanácsülést és oldja meg a kialakult problémát. „Meg kell találni a jogi lehetőséget, hogy a diákok befejezhessék a tanévet, és az iskola zavartalanul tudjon továbbműködni” – írják.
Emlékeztetnek, hogy az EMNP 2016 novemberében hivatalos levélben ajánlotta fel segítségét a római katolikus egyháznak és az RMDSZ-nek, közös szakértői munkacsoport felállítását javasolva, „de úgy tűnik, nincs szükség összefogásra, mert még válaszra sem méltattak”.

Hirdetés