Nem szűnik meg a marosvásárhelyi római katolikus iskola

Az RMDSZ cáfolja a sajtóban megjelent „álhíreket”.
Hirdetés

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2015. szeptember 1-től a mai napig jogszerűen működik, a prefektúra által megtámadott és bíróság révén érvénytelenített 2014-es határozat semmilyen módon nem befolyásolja annak működését – hívja fel a figyelmet hírlevelében az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa, mely az elmúlt napokban megjelent, álhírnek mondott értesülést cáfolja.

A Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű szülői kezdeményező csoport amiatt aggodalmaskodott, hogy

lejár a határidő, ameddig a tanintézetek benyújthatják beiskolázási tervüket a tanfelügyelőségnek.

A szövetség tájékoztatása szerint a beiskolázási számokat az iskola vezetőtanácsa megszavazta és határidőre az elektronikus adatkezelő rendszerbe (SIIIR) fel is töltötte. Január 11-én ennek nyomtatott változatát iktatták a tanfelügyelőségen.

A továbbiakban a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség között zajlik le az engedélyezés, de azt az RMDSZ előrebocsátotta, hogy a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-es frakciója nem fog olyan iskolahálózatot megszavazni a 2017-2018-as tanévre, amelyben nem szerepel önálló jogi személyiséggel a Római Katolikus Líceum.

A szövetség ugyanakkor átiratban fordul az Oktatási Minisztériumhoz,

Hirdetés

amelyben konkrét állásfoglalást vár a tanintézmény működését illetően. Erre azért van szükség, mert jelen pillanatban mind a polgármesteri hivatal, mind a tanfelügyelőség joghézagokat kihasználva saját hatáskörükben – az RMDSZ szerint rosszhiszeműen – értelmezik az iskola jogszerű működését lehetővé tevő közigazgatási eljárást, bár 2016 augusztusában a minisztérium által folytatott vizsgálat mindent rendben talált.

Azóta minisztériumi rendelettel jóváhagyták az iskola által indított új osztályok (társadalomtudomány és esti tagozatos oktatás) beindítását, továbbra is kiutalták a tanárok fizetését, valamint versenyvizsgázni lehetett az iskola igazgatói tisztségére. Ha mindezek megtörténtek, mégis milyen alapon tekinthető jogszerűtlennek az iskola működése? – kérdezi közleménye végén a Maros megyei RMDSZ.

Hirdetés