Itt is, ott is sztrájkolnak a bányászok

Huszonhárman éhségsztrájkot is folytatnak.
Hirdetés
Nem mentek le a tárnákba csütörtökön a vulkáni (Vulcan) bánya második műszakban dolgozó vájárai. Így fejezik ki szolidaritásukat lupényi (Lupeni) kollégáikkal, akik a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelyének udvarán tüntetnek. 
 
A vulkáni bányászok ugyanazt kérik, amit lupényi kollégáik: a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását, megfelelő munkakörülmények biztosítását, valamint a CEH vezetőségének lemondását – tájékoztatatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele (Hegy) szakszervezet főtitkára, Ioan Ciubotaru. 
 
Csütörtök reggel több mint száz lupényi bányász kezdett tiltakozásba a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum petrozsényi székhelyének udvarán. Ezzel párhuzamosan öt vájár és három szakszervezeti vezető folytatja a szerdán elkezdett éhségsztrájkot, és a tiltakozás ugyanezen formáját választotta a marosnémeti (Mintia) hőerőmű 15 szakszervezeti vezetője is. 
 
A tiltakozó bányászok a gazdasági minisztériumhoz és a CEH igazgatótanácsához is eljuttatták követeléseik jegyzékét, amelyen többek között a tevékenység ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó döntés visszavonása, a CEH vezetőségének lemondása, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítása és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartása szerepel. 
 
Kérik emellett, hogy a kőszenet stratégiai energiaforrásként foglalják bele az ország energiastratégiájába, illetve hogy a CEH-nek is folyósítsanak olyan állami támogatást, amilyenből a Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaság részesült. 
 
A CEH vezetőségének döntése értelmében az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, így fizetésének csak 75%-át kapja meg. Petre Nica vezérigazgató-helyettes indoklása szerint ezzel az intézkedéssel a vállalat 1,6 millió lejt spórol meg, az összeget a szénkitermeléshez szükséges eszközök vásárlására fordítanák. 
 
Az energetikai komplexumnak összesen mintegy 5300 alkalmazottja van a lónyai (Lonea), lupényi, a livezényi (Livezeni) és vulkáni bányában, valamint a parosényi (Paroşeni) és marosnémeti hőerőműnél.

Hirdetés