Iohannisnak is jó, ha a kormány 4-én teszi le az esküt

A kormányfőt SMS-ben kinevező elnök ezúttal szóvivőjén keresztül szólt, hogy OK a szerda.
Hirdetés
Klaus Iohannis államelnök elviekben jónak látja, hogy az új kormány szerdán tegye le az esküt, közölte Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő. „Az elnök úr elvben beleegyezik, hogy az új kormány január 4-én tegye le az esküt” – nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek Dobrovolschi. 
 
A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pénteken szabta meg a kormányalakítási ütemtervet. Kedden 17 órától kerül sor a két ház állandó bürójának együttes ülésére, amelyen megállapítják a szerdai ülés napirendjét. 
 
Szerdán 8 és 14 óra között a szakbizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, 15 és 18 óra között ismertetik a kormányprogramot, illetve sor kerül a vitára és a beiktatási szavazásra. 18 óra után egyeztetésre várják az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőit, „amennyiben igényt tartanak erre” – tette hozzá Dragnea. 
 
A PSD elnöke elmondta továbbá, ha az államfő beleegyezését adja, szerdán 19 órától sor kerülhet a miniszterek eskütételére. 

Hirdetés