A kamion fedélzeti számítógépe állította meg a berlini mészárlást

A számítógép kamerával és radarral figyeli az utat, és figyelmeztető jelzést ad ki, majd fékez vészhelyzet esetén.
Hirdetés
 A fedélzeti számítógép automatikus balesetmegelőző rendszere állította meg azt a kamiont, amellyel december 19-én a tömegbe hajtottak egy berlini karácsonyi vásáron – írta szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin.
 
A hetilap hírportálján közölt beszámoló szerint a támadáshoz használt kamion kamerával és radarral felszerelt baleseti figyelmeztető rendszerrel rendelkezik, amely lefékezi a járművet, ha a vezető egy másodpercen belül nem reagál a figyelmeztető jelzésre. A rendszer működésbe lépett, amikor a kamion nagy sebességgel az emberek közé hajtott, a fedélzeti számítógép így automatikusan teljes fékezést idézett elő – írta a Der Spiegel.
 
A hírmagazin egy másik értesülése szerint a feltételezett merénylő, a tunéziai Anis Amri a támadás előtt 21 perccel, 19.41-kor a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson írt egy társának, jelezve, hogy már a kamionban ül, és „minden rendben”. Arra kérte testvérének nevezett társát, hogy imádkozzon érte, majd küldött neki egy fényképfelvételt, amelyen a kamion kormányának és műszerfalának egy része látható. A Der Spiegel az értesülések forrását nem közölte.
 
A német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren elkövetett merényletben meghalt 12 ember – köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje, akivel Anis Amri egy fejlövéssel végzett –, és 53 ember megsebesült. A veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Hirdetés