Jókora összeg gyűlt össze a vásárhelyi katolikus gimnázium pedagógusai számára

Közben a korrupcióellenes ügyészek által vegzált iskola oktatói megkapták a pénzüket, de azért lesz helye az összegnek.
Hirdetés

Sokan csatlakoztak Maros megyében a római katolikus egyház felhívásához, hogy a hívek adakozzanak a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium hetekig fizetés nélkül maradt pedagógusai számára – írja a Krónika. Alig néhány mise alatt közel 26 ezer lejt gyűlt össze, az adományt Oláh Dénes, a Keresztelő Szent János-plébánia főesperese adta át az oktatók képviselőjének a karácsonyi misén.

A belvárosi templom plébánosa többek között „modernkori keresztényüldözésről” beszélt. Prédikációjában nemcsak az arab világban történt szörnyűségekre hívta fel a figyelmet, hanem arra is, ami „enyhébb változatban Romániában folyik”. Példaként az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) célkeresztjébe került marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetét hozta fel.

„Amit az elmúlt időszakban az iskolánkkal tettek jó volt arra, hogy felszínre hozza, milyen értékes tanáraink és összetartó híveink vannak” – mondta prédikációjában Oláh Dénes, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt hetekben hozzájárultak a közel 26 ezer lejes adományhoz. A főesperes a tanári karnak a hívekhez és a papokhoz szóló köszönőlevelét is ismertette.

Mise után a főesperes a Krónikának örömmel újságolta el, hogy a katolikus iskola tanárainak megsegítése komoly közösségi szolidaritást szült. Az összeg tizenhét helyről gyűlt össze, vásárhelyi és vidéki plébániákról, valamint az öregdiá­kok részéről.

Hirdetés

A 25 923 lej közel felét a belvárosi templom hívei adták össze.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az összeg sorsa, miután időközben az iskola teljes személyzete megkapta visszamenőleg a fizetését, Székely Szilárd, a tanári kar szószólója elmondta, hogy a döntést a vakáció után hozzák meg.
 

Hirdetés