Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában

A diplomata meghalt, a támadásnak több sérültje van.
Hirdetés

  • Egy fotókiállítás közben lelőtték Oroszország ankarai nagykövetét.
  • Az elkövető egy 22 éves felfüggesztett rendőr volt.
  • Oroszország terrortámadásnak minősítette a merényletet. 
  • A támadó azt kiabálta, ne feledjétek Aleppót. 
  • Megerősítették mind az orosz mind az amerikai nagykövetség védelmét Ankarában. 

Törökország moszkvai nagykövetsége mély sajnálatát fejezte ki Andrej Karlov nagykövet halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy „az embertelen tragédia” abban az időszakban  következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban. „Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk” – áll azt MTI által idézett közleményben.

Oroszország, Törökország és Irán védelmi és külügyminiszterei a tervek szerint kedden megbeszéléseket  folytatnak Ankarában Szíria jövőjéről. Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő közölte: a megbeszéléseket a merénylet ellenére a terveknek megfelelően megtartják.

Ki volt az elkövető?

Az avazturk.com török portál szerint az elkövető a 22 éves Mevlüt Mert Altıntaş, aki alig két évvel ezelőtt végezte el az izmiri rendőrakadémiát, de 2016-ban, a török hadsereghez tartozó katonai csoport hatalomátvételi kísérlete után kitették az alakulatból. Egy háborúellenes csoportosulás tagja volt. A fiatal többek között azt kiabálta, miután lelőtte az orosz politikust, hogy élve úgysem hagyja el az épületet. A török hatóságok lelőtték.

A török belügyminisztérium eközben megerősítette az orosz nagykövetség védelmét, különleges rendőri egységek őrzik az ankarai orosz képviselet épületét. Ezzel egy időben

Törökország moszkvai nagykövetségének és konzulátusának védelmét is megerősítették.

Ankara polgármestere az esettel kapcsolatban azt mondta: a merénylettel az orosz-török kapcsolatoknak akartak ártani.Az Andrej Karlov elleni támadást azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium, valamint Stephane Dujarric szóvivő tolmácsolásában az ENSZ, majd Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

A CNN Türk szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a merénylet után telefonon beszélt Vladimir Putinnal. 

„Elítéljük ezt az erőszakos cselekményt, bárki is követte el. Vele és családjával vagyunk gondolatban, imádkozunk értük” – közölte az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának állásfoglalását a külügyi szóvivő. A külügyminisztérium ugyanakkor biztonsági okok miatt arra kérte az Ankarában tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék el az ankarai nagykövetség épületének környékét. Azt viszont nem árulták el, hogy miért. 

Oroszország terrortámadásnak minősítette az ankarai nagykövet lelövését, és az ENSZ biztonsági tanácsa elé tárja.

Az elkövetőről kiderült, hogy szolgálaton kívüli rendőr volt, ezért rendelkezhetett igazolvánnyal.

Oroszország ankarai nagykövetét egy Oroszország török szemmel című fotókiállításon mondott beszéde közben lőtte hátba az elkövető, majd miután a földre zuhant, még legalább nyolcszor belelőtt. A 62 éves Andrej Karlov állapotáról eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy súyosan megsérült. A Reuters orosz sajtóra hivatkozva közölte: a nagykövet belehalt sérüléseibe. Ezt később az orosz külügyminisztérium is megerősítette.

Andrej Karlov

Andrej Karlov nem sokkal a lövés előtt

Többen megsérültek a lövöldözésben, CNN Türk úgy tudja, hogy még három ember. A fegyveres elbarikádozta magát, de nem sokkal később semlegesítették. Szemtanúk és az esetről készült felvételek szerint a támadó hátulról lőtt rá a diplomatára.

Hirdetés

A támadó állítólag Aleppót emlegette, és mielőtt lőtt volna, kiküldte az embereket a teremből, ugyanakkor elhangzott az Allahu Akbar felkiálltás is. A Telegraph szerint ezekkel a szavakkal lőtt: „Esküt tettünk, hogy mártírhalált halunk (…). Ez a bosszú Aleppóért és Szíriáért. Amíg nincsenek biztonságban, addig ti se érezzétek magatokat biztonságban”

A nagykövetet lelövő férfi rendőrigazolvánnyal rendelkezhetett, a szervezők azt hitték róla, hogy a politikus biztonsági embere. 

Hirdetés