Tisztul a hazai közélet – a doktoroktól

Most már biztosan megfosztják doktori címétől Petre Tobă volt belügyminisztert és Voluntari polgármesterét, Florentin Pandelét, akinek felesége Bukarest főpolgármestere.
Hirdetés
Visszavonja a tanügyminisztérium Petre Tobă volt belügyminiszter és a Bukarest melletti Voluntari polgármesterének, Florentin Pandelének a doktori titulusát – közölte az AGERPRES hírügynökséggel szombaton Mirabela Amarandei, a szaktárca szóvivője. Mircea Dumitru tanügyminiszter valószínűleg jövő hét elején írja alá az intézkedést véglegesítő rendeletet.
 
Mirabela Amarandei megerősítette, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elutasította Tobă és Pandele fellebbezését, miután a testület mindkét személy doktori dolgozatának esetében megállapította a plágium tényét. A szóvivő hozzátette, a CNATDCU működési szabályzata értelmében nincs mód további fellebbezésre.
 
A CNATDCU október 12-én állapította meg, hogy Petre Tobă és Florentin Pandele plagizált doktori dolgozata megírásakor. Október közepén Petre Tobă feljelentette az ügyészségen a CNATDCU tagjait és az általuk kinevezett új technikai bizottság tagjait is szolgálati visszaélés címén. Ha emiatt beidézik az ügyészségre, ő is feljelenti a volt belügyminisztert rágalmazó feljelentés miatt – nyilatkozta Mircea Bob, a CNATDCU elnöke hozzátéve, hogy Petre Tobă „nem elég, hogy plagizált, még fel is jelentget”.
 
A Mediafax minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, a volt belügyminiszter mostani fellebbezésében sem jelölt meg forrásokat, amikor bizonyos jogszabályokra hivatkozott.

Hirdetés