A szabad sajtóért tüntettek egész éjjel Varsóban

A parlamenti közvetítéseket és kérdéseket akarja drasztikusan korlátozni a szejm vezetése. Könnygázzal szabadították ki a kormányfőt a parlamentből.
Hirdetés
A lengyel parlament pénteki ülése volt az idei utolsó, a napirenden a 2017. évi költségvetés elfogadása szerepelt – írja az MTI. A zárószavazás azonban félbeszakadt, miután ellenzéki képviselők elfoglalták a pódiumot, az ellen tiltakozva, hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját a szejmben.
 
Kaczynskiék januártól ugyanis sokkal szigorúbb szabályokkal akarják korlátozni a sajtó munkáját a parlamentben. Az ülésterembe csak öt kiválasztott TV-t és néhány újságírót engednének be, más médiumok a helyszínről nem közvetíthetnek, csak egy másik épületben lévő sajtószobából. A kormánypárti képviselőktől a parlamenti folyosón így kérdezni sem tudnának. 
 
A szejm elnöksége szerint a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek. Szeptemberben a PiS frakcióvezetője nem titkolta, hogy az olyan szituációkat  akarják elkerülni, amikor az újságírók a kérdéseikkel meglephetik a felkészületlen képviselőket, ami 
 

rossz fényt vet a honatyákra.

Csütörtökön újságírók tüntetést rendeztek a szejm bejáratánál, és sajtóorgánumok sora tiltakozott „politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen, amelyek véleményük szerint sértik a sajtószabadságot. Péntek este több ezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására. A KOD ellen Kaczynski néhány napja a legélesebb hangon szólalt fel, arról beszélt, hogy az ellenzéki mozgalomnak államellenes karaktere van, és hogy ez valójában bűncselekmény.
 
Eközben péntek délután az ellenzékiek elfoglalta fő ülésterem helyett egy kisebben szavazták meg a jövő évi költségvetést úgy, hogy nem engedélyezték a szavazás közvetítését. Az ülésen csak kormánypárti képviselők vettek részt, akik a hivatalos eredmények szerint elegen voltak ahhoz, hogy a költségvetés átmenjen, az ellenzék azonban új szavazást követel, szerintük csak úgy érték el a megfelelő létszámot, hogy 
 

olyanok is szavaztak, akiknek erre nem lett volna joguk. 

Az ellopott költségvetési szavazás és a sajtó korlátozása miatti tiltakozás péntek éjjelre eszkalálódott. A parlament kijáratait védő több száz rendőrt tüntetők vették körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből, és nem beszél velük. 
 
A rendőrök először megragadták és megpróbálták eltávolítani a tiltakozókat, amikor azonban újabbak érkeztek, felhagytak ezzel. További rendőri egységek is érkeztek az épülethez. Végül hajnali három körül könnygázzal szorították ki a bejárat elől a tiltakozókat, és egy folyosón kivitték Kaczynskit és Beata Sydlo miniszterelnököt.

Hirdetés