Nyugodtan mehetünk szavazni, a belügy vigyáz ránk

Több tízezer csendőr és rendőr biztosítja a közrendet a választás hétvégéjén.
Hirdetés

Országszerte hozzávetőlegesen 45.000 rendőr, csendőr és határrendész biztosítja a közrendet és a törvények betartását a parlamenti választások napján – nyilatkozta szombaton Monica Dajbog, a Belügyminisztérium szóvivője.

A tárca illetékesei utánajárnak minden, a választási folyamattal kapcsolatos esetleges kihágásra vagy bűncselekményre vonatkozó feljelentésnek – mondta el.

A szóvivő szerint vasárnap reggel 8 órától kezdődően a belügyminisztérium kötelékébe tartozó rendfenntartó szervek rendszeresen beszámolnak majd az esetleges választási incidensekről.

Dajbog hozzátette, szombaton a rendőrség és a csendőrség feladata biztosítani a szavazókörzeteknek kiszállított szavazólapok, illetve a voksoláshoz szükséges egyéb eszközök védelmét.

A fenti számból több mint 10.000 csendőr, közülük 1000-en a fővárosban teljesítenek szolgálatot –  közölték szombaton a csendőrség illetékesei.

Hirdetés

Irina Drăgan szóvivő szerint a szombati nap folyamán a csendőrök biztosítják a szavazókörzeteknek kiszállított szavazólapok védelmét, a választások napján, vasárnap pedig gondoskodnak a közrendről az ország 3017 településének 5529 szavazókörzetében.
A szóvivő hozzátette, a nagyobb városokban járőrözni is fognak a csendőrök, figyelmük elsősorban a forgalmasabb területekre, illetve a tömegközlekedési eszközökre irányul.

„A Román Csendőrség felhívja a lakosság figyelmét, tartsák be a rendfenntartó erők utasításait, és kerüljék a konfliktusos helyzeteket. Ha antiszociális cselekedeteket észlelnek, jelentsék ezeket a legközelebbi rendőri vagy csendőri egységeknél vagy a 112-es segélyhívó számon” – tette hozzá Irina Drăgan.

Hirdetés