Megtévesztették Bocék a bíróságot a táblaperben

A Minority Rights Egyesület bizonyítékkal szolgált a keddi tárgyaláson arról, hogy az önkormányzat hamis adatokra hivatkozva tagadta meg a feliratok kihelyezését.
Hirdetés

Perdöntő lehet a Minority Rights Egyesület friss bizonyítéka, mely arról tanúskodik, hogy a polgármesteri hivatal 2001-es dátumozású népszámlálási adatokkal hazudta el a kolozsvári magyarok arányát, miközben a népszámlálás csak 2002-ben volt. A bizonyítékot a keddi tárgyaláson mutatta be Szőcs Sándor, a táblaper főfelperese, a Minority Rights Egyesületet képviselője. A bírónő időt kért, és január 31-re írta ki a legújabb tárgyalást – tájékoztatott a Musai-Muszáj Mozgalom sajtóközleménye.

Emil Bocék 2015 tavaszán nyújtották be a bíróságra a hibásan dátumozott adatokat, melyet a Kolozs Megyei Statisztikai Hivataltól kértek ki. A 2001-es népszámlálási adatok alapján azzal érveltek, hogy mivel a magyarok aránya 20 százalék alatt van, a városháza nem kötelezhető arra, hogy magyarul is írja ki a város nevét. Csakhogy a népszavazás 2002-ben volt, a törvény pedig 2001-ben lépett hatályba, tehát a magyaroknak kedvező 1992-es népszámlálási adatokat kellett volna figyelembe venni.

A Minority Rights Egyesületnek a Kolozs Megyei Statisztikai Hivatal lepecsételt dokumentumban igazolta, hogy a népszámlálási adatokon kívül nem létezik más hivatalos adat a magyar lakosság arányáról, azok pedig a rendszerváltás óta 1992-ből, 2002-ből és 2011-ből állnak rendelkezésre.

A táblaper felpereseit emlékeztetik, hogyha idézéseket kapnának a bíróságtól, nem kötelező részt venni a tárgyalásokon. A főfelperes Minority Rights Egyesületet terhelheti a per bármilyen típusú jogi következménye. 

Hirdetés