2017-től mindegyik újszülött hallását megvizsgálják

A beszédértés és beszédfejlődés miatt létfontosságú, hogy időben diagnosztizálják az újszülöttek halláskárosodását.
Hirdetés
Jövő évtől minden újszülöttet műszeres hallásvizsgálatnak vetnek alá – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.
 
„Ez azt jelenti, hogy a szülészet elhagyásakor minden szülő tudni fogja, hogy van-e valamilyen hallásproblémája a gyereknek. Az Egészségügyi Minisztérium elindította már az eljárást a hallásszűrésre alkalmas 335 felszerelés beszerzésére. Minden szülészet, minden gyermekgyógyászati osztállyal rendelkező kórház és minden fül-orr-gégészeti diagnosztikai központ kap egy-egy ilyen felszerelést. Az újszülöttek hallásszűrésével kapcsolatos egységes eljárást miniszteri rendelet szabályozza majd” – ismertette a tárcavezető.
 
Mielőtt országos szinten bevezetnék az újszülöttkori hallásszűrést, kedden kísérleti projektet indítottak három fővárosi szülészet bevonásával. Minden személy, akin hallásvizsgálatot végeznek, bekerül egy elektronikus nyilvántartásba. Jövő évtől, miután szétosztják az országban a hallásszűrésre alkalmas 335 műszert, ez a regiszter folyamatosan frissülni fog, így naprakész nyilvántartás áll majd rendelkezésre a halláskárosodásban szenvedő személyekről – magyarázta a miniszter.
 
Hivatalos adatok szerint évente 200 000 gyerek születik Romániában, közülük 600 esetében diagnosztizálnak valamilyen hallásproblémát. A nemzetközi felmérések szerint minden ezer csecsemőből egy-hatot érint a halláskárosodás. Ez a leggyakoribb születési rendellenesség, amelyet az esetek 50 százalékában genetikai módosulás okoz, a másik 50 százalékát méhen belüli fertőzések, terhesség alatt szedett gyógyszerek válthatnak ki, vagy koraszülés, esetleg az arc vagy fül fizikai rendellenessége.
 
A kicsik hallásával kapcsolatban különösen fontos az időben felismert, és felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés, beszédértés szempontjából. A gyerek, aki képtelen megfelelően kommunikálni és megérteni környezetét, magába zárkózik, sérül a lelke, személyiségzavar alakulhat ki nála, csökken az önbecsülése a folyamatos kudarcélmények miatt, nem találja a helyét a közösségben, nehézzé válik számára a társadalmi beilleszkedés, a kapcsolatok alakítása, vagyis egész életére kedvezőtlenül hat, ha ezt az egészségügyi problémát elhanyagolják.

Hirdetés