Az ügyészség fejezi le a közrádiót?

Eljárás indult a közrádió elnök-vezérigazgatója ellen is a 400 ezer lejes jogtalan haszonszerzés ügyében.
Hirdetés
Szolgálati visszaélés és érdekellentét miatt bűnvádi eljárást indított a Román Rádiótársaság (RRT) elnök-vezérigazgatója, Ovidiu Miculescu ellen a bukaresti 1. kerületi Bírósági Ügyészség. Ugyanebben az ügyben eljárás indult az RRT öt volt és jelenlegi igazgatótanácsi tagja, Alexandru Ducu Bertzi, Adrian Moise, Adelina Rădulescu, Ileana Savu és Ana Florea ellen is, ugyancsak szolgálati visszaélés és érdekellentét gyanúja miatt.
 
A Rádiótársaság igazgatótanácsának másik öt volt és jelenlegi tagjával (Demeter András István, Mirela-Ioana Fugaru, Mihai Voicu, Stejărel Olaru és Doina Moșneag) már múlt héten közölték, hogy eljárás indult ellenük.
 
Az elmúlt héten több házkutatást is tartottak az ügyészek az RRT, illetve a Rádiótársasággal üzleti kapcsolatban álló több cég székhelyén.
 
Az ügyészek szerint fennáll a gyanú, hogy 2011 júliusa és 2014 januárja között egyes igazgatótanácsi gyűlések nyomán a rádió törvénytelenül kötött közbeszerzési szerződéseket turisztikai cégekkel, és ezek nyomán a testület tagjai 400 ezer lejnyi jogosulatlan haszonra tettek szert. 
 
A rádióelnök drága kiszállásairól Cătălin Tolontan és csapata közölt cikksorozatot október elején. Forrásaik szerint Ovidiu Miculescu az elmúlt két évben 32 alkalommal utazott külföldre a rádió költségén, ezek közül legalább 29-szer az első osztályon repült, és nem veti meg a drága szállodákat sem.
 
A közszolgálati rádió igazgatótanácsa tegnap közleményben próbálta tisztázni magát és a helyzetet. Azt állítja, az ügyészség vizsgálta szerződések korábbiak, mint tagjainak jelenlegi mandátuma, ráadásul az igazgatótanács nem is foglalkozik szerződéskötéssel, versenytárgyalás meghirdetésével, jelentkező cégekkel.

Hirdetés