Tűzoltórazzia: rengeteg a szabálytalanság egy évvel a Colectiv-tűz után is

Tíz napja 448 klubot és diszkót ellenőriztek, 1333 szabálytalanságot találtak.
Hirdetés
Megelőző jellegű ellenőrzésre szálltak ki a bukaresti és megyei katasztrófavédelmisek november 11-én és 12-én éjszaka összesen 448 klubhoz és diszkóhoz az országban, és rengeteg szabálytalanságot állapítottak meg. Legtöbbet az elektromos berendezéseknél és a távozási útvonalaknál.
 
Az országos razzia során 1333 szabálytalanságot tártak fel, ezek közül 152-t helyben orvosoltak a klubok. A tűzoltók 402 figyelmeztetést és 405 bírságot szabtak ki összesen 788 ezer lej értékben. A fővároson kívül a legtöbb klubot Bákó (22), Kolozs és Călăraşi (19-19), illetve Maros (18) megyében ellenőrizték – áll a hatóság keddi közleményében. Bukarestben 52 ellenőrzést hajtottak végre, 198 szabálytalanságot állapítottak meg, és 77 ezer lejnyi bírságot szabtak ki.
 
Leginkább improvizált vagy hibás elektromos berendezések működtetése miatt büntettek, de sok helynek még most, egy évvel a Colectiv-tragédia után sem volt tűzvédelmi engedélye, vagy nem voltak kivilágítva a menekülési útvonalak.
 
Brassó megyében két klubot bezártak, mert a vendégek száma több mint tíz százalékkal haladta meg a hely biztonságos befogadóképességét. Resicán azért értesítették az ügyészséget, mert az egyik mulató tulajdonosa annak ellenére nyitva tartott, hogy a tűzoltók már korábban bezáratták a tűzvédelmi szabályok súlyos megszegése miatt.
 
A katasztrófavédelem arra számít, az évnek ebben a szakában nagyobb számú vendég keresi fel ezeket a helyeket kikapcsolódásként, ezért azt ajánlja a tulajdonosoknak és működtetőknek, hogy ne fogadjanak vendégeket a lokálok befogadóképességén felül, és forduljanak technikai segítségért a hatósághoz a tűzvédelmi dokumentáció elkészítése érdekében.

Hirdetés