23 tonna lejárt élelmiszert koboztak el Aradon

Kérdés, mi lett volna az élelem sorsa, ha nem derül ki, hogy valami bűzlik.
Hirdetés

Az aradi Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői hétfőn ellenőrzést végeztek egy aradi élelmiszerraktárban.

A felügyelők összesen 22,5 tonna nem állati eredetű élelmiszert fedeztek fel – lisztet, zöldségkonzervet, grízt –, melynek szavatossági ideje lejárt. Találtak továbbá 444 kilogrammnyi, megrongálódott csomagolású hal- és zöldségkonzervet. A felügyelők által lefoglalt élelmiszer a feltételezések szerint kikerült volna a kereskedelembe.

Pedig érdemes lenne odafigyelni az ilyen jellegű élelmiszer-pocsékolásra is. A pocsékolás terén ugyanis Románia a kilencedik helyen áll Európában. Ami nem olyan rossz, de nem is jó. A rendelkezésre álló adatok szerint az országban napi 6.000 tonna élelmiszer kerül ki a kukába. A legtöbb kidobott élelmiszer a fogyasztók otthonából kerül ki, de a kereskedelmi egységek is masszívan hozzájárulnak a pocsékoláshoz.

A hab a tortán az, hogy Románia a harmadik ország az Európai Unióban, ahol világos törvényeket fogalmaztak meg és fogadtak el az élelem pocsékolásának leküzdése érdekében. Törvény tehát van, de ahogy az már lenni szokott, a végrehajtás módszertanát nem dolgozták ki. Így pedig gyakorlatilag a törvényt is kukába lehet dobni, a kajával együtt.

Hirdetés