Forszírozza a PSD a melegházasság elleni népszavazást

Hátha sikerül a választásokkal egyszerre megrendezni.
Hirdetés

A bukaresti parlament legerősebb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz a melegházasság elleni népszavazás megszervezéséről, annak reményében, hogy a referendumot a december 11-i parlamenti választásokkal egyszerre lehet lebonyolítani.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű, a többségi román ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet a többi keresztény egyház támogatásával több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze ahhoz a polgári kezdeményezéshez, amelyben azt követelik, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ).

Az alkotmánymódosító törvénytervezet kedvező véleményezést kapott a szenátus szakbizottságaiban, hatályba lépéséhez mind a szenátus, mind a képviselőház plénumának kétharmados többséggel kell elfogadnia, majd érvényes és eredményes népszavazásnak kell megerősítenie. A referendumot az alkotmánymódosító törvény parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül, egy különleges törvény alapján kell kiírni.
A HotNews úgy tudja, hogy a PSD törvénytervezete a 30 napos időszak utolsó vasárnapjára írná ki a népszavazást, így – ha sikerül jól időzíteniük az alkotmánymódosításról szóló parlamenti szavazást – a referendum a december 11-i parlamenti választások napjára eshet. A portál szerint a PSD arra számít, hogy a melegházasság-ellenes közhangulat nagyobb részvételt eredményez, ami a nagy pártoknak kedvez, és kérdésessé teszi a kisebb pártok bejutását a parlamentbe, továbbá hátrányosan érintené az RMDSZ-t is.

A PSD-nek ez a kampánytéma akkor is növelheti támogatottságát a melegházasságot ellenző többség körében, ha a jobboldali pártok vagy az államfő esetleges ellenkezése miatt nem sikerül mindkét voksolást december 11-re időzíteni. Klaus Iohannis államfő ugyanis „vallási fanatizmust” emlegetett az alkotmánymódosító kezdeményezés – tőle állásfoglalást követelő – aktivistáival kapcsolatban, ezzel újabb támadási felületet nyitott politikai ellenfelei számára.

„Én vallási fanatikus vagyok. Hagyománytisztelő ember vagyok, ortodox keresztény, aki szerint a családot egy férfi és egy nő, illetve – ha az Isten is úgy akarja – gyerekek alkotják. Ha ezért vallási fanatikusnak minősülök, hát vállalom” – jelentette ki az államfő megjegyzésére utalva Liviu Dragnea, a PSD elnöke.
 

Hirdetés