A technokrata kormányzás nem igazán demokratikus

Ismerte be maga a szakértői kormány miniszterelnök-helyettese.
Hirdetés
A politikai kormányok léte alapvető fontosságú a demokrácia szempontjából. A független személyiségekből alkotott kormány válságok idején jelennek meg – jelentett ki hétfőn Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter.
 
„Nagyon ritkán jelennek meg független kormányok, amelyeket technokrata kormányoknak is lehet nevezni. A politikai szabály az, és azt hiszem, hogy ez vezet a demokrácia fejlődéséhez, hogy választásokból eredő, legitim politikai kormányunk legyen. Amit mi csináltunk, az egy kísérlet. Azt gondolom, hogy nagyon sok helyes döntést hoztunk. Sokat kínlódtunk, hogy ott is építsünk valamit, ahol semmi nem volt, hogy ellenálljunk a válságnak, jól kommunikáltunk a parlamenttel. Persze a választási kampányban a pártoknak az lesz a legegyszerűbb, hogy bírálják a kormányt.  
De (…) mindenképpen legitimitással rendelkező, a parlament által támogatott politikai kormányra van szükség, 
mert másképp nem fejlődik az ország. Persze volt 75 százalékos parlamenti többség által támogatott kormány is, amelyiknek nem sikerült jelentős változásokat elérni, mert a nagykoalíción belül nem volt egyetértés a pártok között. Tehát, nem feltétlenül a számbeli fölény oldja meg a dolgokat, de a politikai kormány léte alapvető fontosságú a demokrácia szempontjából. Minden más csak kivétel” — nyilatkozta Vasile Dîncu a Partnerség Románia fejlesztéséért: az ipari területek, épületek és parkok stratégiai potenciálja című bukaresti fórumon.
 

A miniszterelnök-helyettes Gabriela Firea bukaresti főpolgármester felvetésére reagált, aki úgy fogalmazott, hogy „a technokrata kormány egy demokráciai baleset”, mert a demokrácia pártokat, parlamentet és az alkotmány betartását jelenti. 

Hirdetés