Újabb vádemelés a Colectiv-tragédia egy éves évfordulóján

Azokat a tűzoltókat küldik a vádlottak padjára, akik szemet hunytak a tűzvédelmi rendellenességek fölött.
Hirdetés
Vádat emelt a korupcióellenes ügyészség (DNA) két tűzoltó ellen pénteken, mert a vádhatóság szerint nem ellenőrizték a tavaly kigyulladt és 64 ember halálát okozó Colectiv klub tevékenységét, illetve szemet hunytak a tűzvédelmi rendellenességek fölött.
 
Tavaly október 30-án tűz ütött ki Bukarest egyik népszerű klubjában, ahol éppen rockkoncert zajlott. A gyúlékony anyagból készült hangszigetelés és mennyezet miatt a helyiség pillanatok alatt lángra kapott egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköztől, a szűk kijáraton az áldozatok nem tudtak kimenekülni. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, majd további 37-en veszítették életüket az elszenvedett égési sérülések következtében. Összesen 150-en sérültek meg.
 
Az ügyészség pénteki közleménye szerint a két tűzoltó, akik a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség kötelékében dolgoztak, 2014 szeptembere és 2015 októbere között elmulasztották teljesíteni munkahelyi kötelezettségüket, és szemet hunytak afölött, hogy az említett időszakban a klub tűzvédelmi engedély nélkül működött. Az ügyészek szerint jóllehet a két tűzoltó ismerte a Colectiv helyzetét, nem intézkedett, hogy a szórakozóhely törvényesen folytassa tevékenységét.
 
Nem ez az első per, amely a Colectiv-tragédia után indult. Április végén az ügyészek vádat emeltek a klub három tulajdonosa és a helyiséget lángra lobbantó tűzijáték rendezője, egy pirotechnikai cég három alkalmazottja ellen. Ez a per folyamatban van, ítélet nem született még első fokon sem.
 
Colectiv-tuntetes
 
A tragédia utáni kolozsvári tüntetés | Fotó: Szabó Tünde
 
Bukarestben a hétvégén több rendezvényt szerveznek az elhunyt áldozatok emlékére. Adománygyűjtés céljából több koncert is lesz. Az áldozatok hozzátartozói pénteken Dacian Cioloș miniszterelnökkel találkoztak.
 
Közvetlenül a tragédia után tízezrek vonultak utcára a kormány távozását követelve. A katasztrófára hivatkozva végül lemondott tisztségéről az akkor hivatalban lévő, korrupcióval gyanúsított Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök.

Hirdetés