Spontán sztrájk a postánál

A postások 200 lejes bérelemést kérnek, de csak 100 lejt kapnának. Kevesen vannak, és technika sem segíti őket.
Hirdetés
Spontán munkabeszüntetést tartott a Román Posta kolozsvári kirendeltségének több alkalmazottja a szerda éjszaka és csütörtökön napközben is, miután sikertelenül zárultak a vállalat országos vezetőségével előző nap folytatott tárgyalások. 
 
A postások nettó 200 lejes fizetésemelést kérnek, de mivel a szerdai tárgyalások során bruttó 100 lejes béremelésre kaptak ígéretet a vezetőségtől, a Kolozsvári Regionális Küldeményátrakó Központ éjszakai váltásában dolgozó 40 alkalmazott este 11 órától beszüntette a munkát. A spontán sztrájkot csütörtökön a főposta alkalmazottai folytatták, de sztrájkba kezdtek több háromszéki postahivatal alkalmazottai is.
 
A Kovászna megyei postások szakszervezetének vezetője, Cornel Radu az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hozzávetőlegesen 80 postás, többek között a sepsiszentgyörgyi, a kovásznai és a bodzafordulói hivatalok alkalmazottjai csatlakoztak a spontán tiltakozáshoz. 
 
„Egyetlen autó sem indult el ma reggel. Sepsiszentgyörgyön teljesen megbénult a postai tevékenység, nincs ügyfélszolgálat. (…) Közben folynak a tárgyalások Bukarestben, és amennyiben 12-13 óráig sikerül közös nevezőre jutni a vezetőséggel, újrakezdik a munkát. Ha nem, addig folytatják a tiltakozást, amíg teljesítik követeléseinket. Mi nettó 200 lejes béremelést kértünk, ők bruttó 100 lejt adnának, ami szinte egyenlő a semmivel” – fogalmazott Cornel Radu. Hozzátette, tudomása szerint az ország más postahivatalinál is hasonló tiltakozó akcióba kezdtek az alkalmazottak.
 
A kolozsvári postai alkalmazottak szakszervezetének vezetője, Sinka Károly szerint a kért béremelés elmaradása mellett azt is sérelmezik, hogy a Román Posta gyenge műszaki felszereltsége miatt sokkal rosszabb körülmények között kell dolgozniuk, mint a környező országokban élő kollégáik. Példaként említette, hogy a hazai postahivatalokban még mindig kézzel történik a küldeményválogatás. Emellett a személyzethiány is gondot okoz, akárcsak az, hogy az alacsony bérek miatt nagy a személyzeti fluktuáció – tette hozzá az érdekvédelmi vezető. 
 
Sinka Károly szerint a munkabeszüntetés miatt nem vették át az éjszaka a postai küldeményeket, ami az északnyugati régióhoz tartozó megyék postahivatalainak tevékenységét is befolyásolta.

Hirdetés