Együttműködik a Sapientia a Veritas Történetkutató Intézettel

Többek között azért is, hogy a szovjet kényszermunkára hurcolt magyar civilek története bekerüljön a történelemtankönyvekbe.
Hirdetés
Együttműködési megállapodást írt ma alá Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja és Prof. Dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. 
 
A 2014-ben alapított Veritas Intézet pár hónapja mutatkozott be a Sapientián, és ez az egyetem lett az intézet első külhoni partnere, mondta el Szakály Sándor történész az aláírás után. Szerinte az 1867-es kiegyezés után egységes Kárpát-medencei történelemben lehet gondolkodni, ennek kutatását és a kutatási eredmények megosztását segíti elő a ma aláírt megállapodás.
 
A két intézmény közös kutatásokat, konferenciákat és kiadványokat tervez, vezetőik azt szeretnék, ha a Veritas kutatói Kolozsvárra látogatnának előadni, és a Veritas is fogad kolozsvári kutatókat, ahogy erre már volt is példa.
 
Bár nincs történelemszak a Sapientián, de nagyon erős a kutatói kollektíva, amely az Európai Tanulmányok Tanszék körül csoportosul, mondta Tonk Márton. A Gulág-kutatások eredményét előadásokon és kiállításokon ismertették meg a kolozsvári közönséggel.
 
Gulág-túlélők tárgyai
 
Az egyik közös cél az, hogy a szovjet táborokba és kényszermunkára elhurcolt magyarok története kerüljön bele a román és magyar történelem tankönyvekbe, ugyanisa  hazaiakból teljes mértékben hiányzik, és a magyarországiak sem szentelnek pár bekezdéssel többet a témának – mondta Murádin János Kristóf történész, kari kancellár.
 
Az ő felhívására és irányításával jött létre az a kiállítás a kolozsvári Gulág-túlélők emléktárgyaiból az egyetem előcsarnokában, amely a kolozsvári Gulág-múzeum alapja lesz. A táborokból hazahozott tárgyakat bemutató tárlók között nyílt meg ma a budapesti Magyarság Háza vándorkiállítása ugyanebben a témában, Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 címmel. A kiállítás november 18-ig tekinthető meg.
 
 
Gulág emlékkiállítás a Sapientián
 
 
Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956
 

Hirdetés