Csehországban örökbe fogadhatnak a meleg párok

Egymás gyermekét, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Csehország tíz éve ismeri el az ilyen kapcsolatokat.
Hirdetés
Örökbe fogadhatják partnerük gyermekét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok a jövőben Csehországban. A homoszexuálisok bejegyzett partnerségéről szóló törvény módosításának tervezetét hétfőn fogadta el a cseh kormány. A kormány módosító javaslatát ugyan a parlamentnek is el kell még fogadnia, de miután a kormánykoalíciónak mindkét házban többsége van, ennek nagy valószínűséggel nem lesz akadálya.
 
A Jirí Dienstbier és Jirí Pelikán, az emberi jogi, illetve az igazságügyi miniszter által közösen kezdeményezett javaslat célja 

„megerősíteni a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek családjaiban”.

 
„A javaslat gyakorlati problémákat old meg. Eddig ugyanis az a személy, aki jogilag nem volt a gyermek szülője, partnere felhatalmazása nélkül például nem vihette a gyermeket orvoshoz, vagy nem vehette ki az óvodából. A jövőben ez lehetővé válik” –indokolta a kezdeményezést Jirí Dienstbier újságírók előtt. 
 
„Amennyiben a biológiai szülő meghal, a gyermeket jogviszony fogja fűzni a másik partnerhez, s nem kell a kiskorút azonnal árvaházba küldeni” – tette hozzá a miniszter.
 

Tíz év alatt háromezer együttélést legalizáltak

Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvény 2006. július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen mintegy háromezer azonos nemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek „válása” nagyon ritka. 
 
A csehországi homoszexuális párok a kimutatások szerint mintegy ezer gyermeket nevelnek, s a szakértők vizsgálatai szerint 

ezeknél a gyermekeknél nem tapasztalható semmiféle szexuális rendellenesség.

 
Egy országos felmérés szerint a törvénymódosítással a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet. Az idegen gyermekek homoszexuális párok által történő örökbefogadását a csehek 45 százaléka támogatja. Ez mindkét esetben nagyjából duplája a tíz évvel ezelőtti támogatásnak. 
 
A kormányéhoz hasonló törvénymódosítást nyújtott be a képviselők egy csoportja is. A júniusi parlamenti vita a témában nagyon élénk és indulatos volt, s a javaslatot akkor határozat nélkül elnapolták.

Hirdetés