Balhé volt a bukaresti egyesüléspárti tüntetésen

A csendőrök több résztvevőt előállítottak, a politikusok háborognak és hatósági túlkapásról beszélnek.
Hirdetés

Megpróbálták áttörni a csendőrkordont, ezért több résztvevőt előállítottak azon a bukaresti tüntetésen szombaton, amelyet az Actiunea 2012 nevű civil szervezet hirdetett meg Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért, Harc Besszarábiáért címmel.

„Felszólítjuk a kormányfőt és a decemberi parlamenti választásokon induló pártok elnökeit, hogy közös parlamenti nyilatkozatban vállalják, hogy

a következő parlamenti ciklusban megvalósítják a nemzet újraegyesítését,

tegyék azt ország-projektté, mindazzal, amit feltételez: az energetikai hálózatok összekapcsolása, valutaunió, közös médiatér” – sorolta a tüntetők követeléseit George Simion, a demonstráció főszervezője az Agerpres hírügynökségnek.

A demonstráción az Agerpres szerint több százan, a Mediafax hírügynökség szerint mintegy kétezren vettek részt, és a megmozduláson addig nem történt rendbontás, amíg a tömeg a kormánypalota elé ért.

A szervezők arra kaptak engedélyt, hogy az Egyesülés térről a kormánypalota elé vonuljanak és ott szónoklatokat tartsanak, de a tömeg innen az Egyetem térre akart vonulni, amit a karhatalom megakadályozott. Mivel

a demonstráció hangadói dulakodni kezdtek a csendőrökkel, öt személyt előállítottak

– közölte a csendőrség.

A karhatalom fellépését mind Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, mind Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője megengedhetetlen túlkapásnak minősítette és mindketten politikai ellenfeleiket próbálták érte felelőssé tenni.

Gorghiu Bukarest szociáldemokrata főpolgármesterét, Gabriela Fireát hibáztatta, és úgy vélte: a közelgő moldovai elnökválasztás „feszültsége” közepette Romániának nem szabad „úgy példát mutatnia demokráciából”, hogy megtagadja a tüntetéshez való jogot.

A főpolgármester manipulációnak nevezte a vádaskodást, rámutatva, hogy a csendőrség nem kért engedélyt tőle a beavatkozáshoz.

Az incidens alkalmat adott a Moldvával való egyesülés leghangosabb szószólójává vált Băsescunak, hogy támadást intézzen politikai riválisai és a regnáló kormány ellen. Az exelnök a PNL által támogatott Dacian Cioloș független miniszterelnököt és kormányát mindközönségesen „hazaáruló gazfickók gyülekezetének” nevezte.

„Cioloșnak és a belügyminiszterének el kell tűnnie a közéletből!

Hirdetés

Előállítottátok George Simiont, az unionisták egyik vezetőjét, hogy jó pontokat szerezzetek Németország és az Orosz Föderáció szemében” – írta Băsescu Facebook-bejegyzésében.

A volt államfő vasárnap azt is bejelentette, hogy kezdeményezi az Újraegyesítés Minisztériumának létrehozását.

A csendőrség az öt előállított résztvevő közül négyre fejenként háromezer lejes bírságot szabott ki. Az unionista tüntetők közül több százan később mégis összegyűltek az Egyetem téren, ahol sátrakat is felhúztak, jelezvén, hogy nem akarják elhagyni a teret. Jónáhányan közülük valóban ott éjszakáztak.

A belügyminiszter átfogó jelentést kért a történtekről

a román csendőrség parancsnokától. Mint mondta: nem habozik fellépni a csendőrök ellen, ha azok túllépték hatáskörüket.

George Simion bejelentette: panaszt tesz a csendőrség ellen. „A csendőrök elhurcoltak a helyszínről. Nem akartam velük tartani, de letépték a ruhámat és megvertek. Logikus lenne, hogy Cioloș kormányfő és a belügyminiszter számon kérje tetteiket a csendőröktől. Ha a politikai pártok annyira a mi pártunkon vannak, csak szóljanak, hogy hány órára jöjjünk holnap a székhelyeikhez, és mi jövünk” – hangoztatta Simion.

Simion azt mondta: ő nem próbálta áttörni a csendőrkordont. Kifejtette: addig marad az Egyetem téren, amíg Dacian Cioloș miniszterelnök és a politikai pártok elnökei szóba állnak az Acțiunea 2012 Uniós Platform képviselőivel és, ilyen vagy olyan formában, felvállalják az egyesülés ügyét.

Simion ma azt is bejelentette, hogy 16 órára várják mindazokat, akik támogatják az egyesülés ügyét.

Hirdetés