Nyolcezren tüntettek a hagyományos családért Nagyváradon (VIDEÓ)

Ádám és Éva, férfi és nő. Szodoma és Gomorra helyett Isten és világosság.
Hirdetés

Több mint nyolcezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyet a Koalíció a családért szervezett szombaton, Nagyvárad főterén alkotmánymódosítást követelve.

A kezdeményezők azt akarják, hogy az alaptörvény szabja meg: házasság csak egy férfi és egy nő által köthető.

A demonstráción látható transzparensek szövege többek között arra emlékeztetett, hogy a Koalíció a családért az egyházak támogatásával hárommillió aláírást gyűjtött össze alkotmánymódosító kezdeményezésük megalapozására. A résztvevők követelték, hogy a december 11-i parlamenti választással együtt rendezzenek országos népszavazást az alkotmány módosítására.

A tüntetésen felszólalt több egyház és felekezet képviselője.

Sofronie nagyváradi ortodox püspök szerint „nem valakik ellen vagyunk itt, tiszteletben tartjuk a szabadságot, amit Isten ajándékozott az embernek”. „De úgy hisszük, hogy a felelősség nélküli szabadság anarchiát eredményez. Azért vagyunk itt, mivel mindannyian hisszük és valljuk: Isten a teremtésben erős törvényeket alkotott, amelyek a Paradicsomban kezdődnek, ahol Isten megteremtette Ádámot, majd Évát ajándékozta neki”.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök szintén azt hangsúlyozta: nem valaki ellen tüntetnek. „Azért jöttünk, hogy elmondjuk: a fellegek fölött most is süt a nap és hogy szeretjük a fényt, nem szeretjük a sötétséget” – jelentette ki. „Mutassuk meg a bennünk lakozó igazságot, amiról nem lehet alkudozni. Ezek olyan dolgok, amelyek nem tőlünk származnak, örökkévalók és pótolhatatlanok. Ilyen az anya mosolya és meleg ölelése. Az apai kar, amely biztonságot nyújt. A gyermek, amely önmagunk meghosszabbítása és mégis egyedi önnön létében” – fogalmazott a megyéspüspök.

Hirdetés

Petru Vidu, a Baptista Közösség elnöke azt mondta beszédében, hogy fél a jövőtől, félti a család, a gyerekek és unokát jövőjét. „Amikor az alkotmányt kidolgozták, senki nem értett mást a házastárson, mint férjet és feleséget. Attól tartok, hogy nemsokára mást jelent majd ez a fogalom. (…) Attól félek, hogy ami Kanadában, az Egyesült Államokban és az EU-tagállamok felében történt, Romániában is bekövetkezik. A melegházasság törvényessé tétele csak a kezdet. Az amerikai legfelső bíróság előtt van a poligámia, a vérfertőzés, az állatokkal létesített nemi kapcsolat és a nekrofília ügye. Istent félve jöttünk ide. Nézzék a történelmet, Szodoma és Gomorra a szodómia miatt pusztult el” – mondta a baptista képviselő.

Felszólalt Sorin Ciurilă, az iskolai vallásórákat támogató szülői egyesület vezetője is. „Az úgynevezett civil szervezetek és kétes politikusok 2014-2015-ben azt kérték, hogy az iskolában vegyék ki a vallásórákat. Sajnos, egyre zavarosabb időket élünk. Íme, ma egy másik kihívás előtt állunk. Ez pedig a család védelme, vagyis az alkotmány módosítása úgy, hogy a család alapja nem pusztán két házastárs, hanem egy férfi és egy nő legyen. (…) Kérjük, hogy az illetékes intézmények írjanak ki népszavazást az alaptörvény módosítására. Energiát nem kímélve győzzék meg társaikat, hogy menjenek el szavazni” – mondta.

A színpadon megjelent a Bodnariu házaspár is, akiktől a norvég hatóságok korábban elvették, majd a közvélemény nyomására visszaadták gyermekeiket.

Hirdetés