Feloldja Kanada a románokkal szembeni vízumkényszert

Mivel Románia a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény megvétózásával zsarolta.
Hirdetés

Elhárult az akadály az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény  (CETA) Románia általi támogatása elől, miután az ottawai kormány beleegyezett abba, hogy eltörölje a román állampolgárokkal szembeni vízumkényszert – jelentette be Klaus Iohannis államfő pénteken Brüsszelben. Az államfő közölte, Romániának már nincsenek fenntartásai az egyezmény aláírásával kapcsolatban.

A vízumkényszer eltörlése két lépcsőben történik: 2017 május elsejétől azok a román állampolgárok léphetnek be vízum nélkül Kanada területére, akik korábban már kaptak vízumot, december elsejétől pedig minden román állampolgár.

A kanadai kormány mindazonáltal fenntartja a jogot, hogy felülbírálja ezt a döntést, amennyiben túl sok  illegális bevándorló érkezik az országba.

Liviu Iolu román kormányszóvivő még szerdán arról beszélt, Románia mindaddig fenntartásokkal él a szabadkereskedelmi egyezménnyel szemben, amíg Kanada fel nem oldja a román állampolgárokkal szemben általa alkalmazott vízumkényszert.

Hirdetés

A szóvivő felidézte: Románia jelentős erőfeszítéseket tett a vízumkényszer feloldása érdekében, az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt erről a román és a kanadai kormányfő, s ezeken a tárgyalásokon rögzítették a vízumkényszer feloldásának egyes lépéseit.

A szóvivő hozzátette, hasonló álláspontot képvisel Bulgária is.

Hirdetés