A sajtó kizárásával választották újra Csűry Istvánt

Nem fogott az ügynökvád a régi-új elöljárón: egyedül indult a királyhágómelléki református püspöki tisztségért, és nyert.
Hirdetés

Újraválasztották pénteken tisztségébe Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökét.

A Nagyváradon tartott pénteki egyházkerületi küldöttgyűlés 97 résztvevője közül 84-en szavaztak a püspökre – tájékoztatta az MTI-t Wagner Erik püspöki titkár. A püspöki tisztséget 2010 óta betöltő Csűry István mandátuma hat évre szól.

Rais W. István, a legolvasottabb partiumi napilap, a Bihari Napló főszerkesztője arról számol be Facebook-oldalán, hogy az eddig nyilvános közgyűlésről kizárták a sajtót – annak ellenére, hogy maga Csűry és az egyházkerület jogtanácsosa nem talált kivetnivalót a sajtó jelenlétében. Wagner Erik püspöki titkár, az egyházkerület sajtószolgálatának vezetője viszont másként gondolta, és kizáratta a média jelen lévő képviselőit.

„Mindez történik az 1956–os forradalom és szabadságharc 60. éves évfordulóján! A hallgatás fala lerombolásának közelgő 27. évfordulóján!” – zárja bejegyzését Rais.

A tisztségre Csűry István volt az egyedüli jelölt, ellenjelöltjei korábban sorra visszaléptek.

Az egyházkerületi közgyűlés visszaválasztotta a lelkészi főjegyzői (püspökhelyettesi) tisztségbe Forró Lászlót, a főgondnoki tisztséget pedig Bara Lajos István tanár, a zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója nyerte el.

Hirdetés

A főgondnoki tisztséget korábban betöltő Varga Attila jogászt alkotmánybíróvá választották, ezért nem folytathatta a munkát.

A küldöttgyűlés Dénes István Lukácsot, a Bihari Református Egyházmegye esperesét választotta az egyházkerület generális direktorává.

Az újraválasztott Csűry István megköszönte a küldöttek bizalmát, és közölte, hogy csak az öt év múlva esedékes nyugdíjazásáig kívánja betölteni a tisztséget, ekkor visszavonul az egyházkerület éléről.
 

A küldöttgyűlésen nem esett szó azokról a vádakról, amelyekkel Tőkés László korábbi püspök, európai parlamenti képviselő az elmúlt hónapokban illette utódját. Mint arról beszámoltunk, Tőkés László szeptember végén az egyházkerület lelkészeinek is eljuttatta azt a brosúrát, amelyik olyan – a Szekuritáténak adott – jelentéseket tartalmaz, amelyeket ő Csűrynek tulajdonít.
A jelentéseket lelkészek megfigyelési dossziéiban találta Molnár János szegedi egyháztörténész, aki ezek szerzőjeként Csűry István egykori szalárdi lelkészt azonosította. A jelentések többnyire partiumi református lelkészekről tartalmaznak terhelő információkat.
Hirdetés