Tőkés közzétette Csűry állítólagos besúgói jelentéseit

Grafológiai vizsgálattal bizonyítható szerinte, hogy utóda írta a jelentéseket.
Hirdetés

Brosúrát jelentetett meg Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, volt királyhágómelléki református püspök azokból a jelentésekből, amelyeket – állítása szerint – Csűry István, az egyházkerület újabb mandátumra kihívó nélkül pályázó

püspöke adott egykor a kommunista politikai rendőrségnek.

A nyomtatványt Tőkés László a pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján mutatta be az újságíróknak. Az immár fénymásolatban is tartalmazza azokat a besúgói jelentéseket, amelyek Tőkés László szerint „egyértelműen bizonyítják Csűry István, alias Kiss, alias Rosescu, alias Chis Geza kollaboránsi múltját”.

A jelentéseket lelkészek megfigyelési dossziéiban találta Molnár János szegedi egyháztörténész, aki ezek szerzőjeként Csűry István egykori szalárdi lelkészt azonosította. A jelentések többnyire partiumi református lelkészekről tartalmaznak terhelő információkat.

A közzétett dokumentumok némelyikét kézzel írták.

Tőkés László az MTI kérdésére kijelentette: grafológiai vizsgálattal lehet egyértelműen bizonyítani, hogy a jelentéseket Csűry István írta.

A brosúra Csűry István 2009-es püspökké választása előtt adott nyilatkozatát is tartalmazza, amelyikben a lelkész kijelentette, hogy nem volt a román titkosszolgálat munkatársa, és amennyiben bármikor kiderülne, hogy nyilatkozata nem fedi a valóságot, „azonnal és készséggel lemond” a jelöltségről vagy az elnyert tisztségről.

Hirdetés

Tőkés László elmondta: a nyomtatványt

az egyházkerület lelkészeinek és világi vezetőinek, valamint több közéleti szereplőnek

is eljuttatta. Tőkés, a közélet megtisztulása érdekében, arra kérte az RMDSZ vezetőségét, hogy változtassa meg a Bihar megyei képviselő- és szenátorjelöltek listáját, amelyen általa korruptnak vélt politikusok szerepelnek befutó helyeken.

Tőkés László nem először közöl a jelenlegi püspök ügynökmúltjára utaló feljegyzéseket.
Csűry István a Bihari Naplóban júniusban közölt írásában érdemben nem reagált Tőkés László állításaira, de arra kérte „a Fidesz-KDNP kormány felelőseit”, hogy vizsgálják meg „az általuk, nevünkben delegált EU-képviselő munkáját és káros tevékenységét”. „Szóbeszéd és hamis információ nem buktathatja meg kórházépítő vállalásunkat, nem fékezheti itthon tartó szolgálatunkat” – fogalmazott a püspök arra a kórházra utalva, amelyet a magyar kormány támogatásával kíván felépíteni a Partiumban.
Az egyházkerület október 21-én tartja tisztújító közgyűlését. A püspöki tisztségre Csűry István az egyedüli jelölt.

Hirdetés