Kormányfő maradna Cioloș

Ha a PSD-t nem veszik be a kormányba, és ha kormányzási elvei támogatásra találnak.
Hirdetés
Dacian Cioloș miniszterelnök nem lenne tagja egy olyan kormánynak, amelyik a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is magában foglalja – nyilatkozta csütörtökön a kormányfő a Hotnews portálnak adott interjúban.
 
Arra a kérdésre, hogy amennyiben a választásokat követően a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) nem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges többsége, hajlandó lenne-e egy olyan kabinetet vezetni, amelyet a PNL és a PSD alkot, Dacian Cioloș azt válaszolta: „Úgy gondolom, hogy Romániának jelenleg olyan kormányra van szüksége, amely egyértelműen meg tud határozni egy irányt, és vagy erre, vagy arra húzza a szekeret. A múltbeli tapasztalatokból kiindulva nem hinném, hogy egy ilyen szerkezetű kormány működőképes lenne. Én semmiképpen nem lennék tagja egy ilyen összeállítású kabinetnek”.
 
Ha más felállásban kormányalakításra kérnék fel, nem térne ki a feladat elől, mondta a miniszterelnök, de szerinte nem egy ember köré kellene választási kampányt építeni, az emberek szerinte nem azt várják el, hogy bálványt faragjanak valakiből. A választások után nem fog csak azért csatlakozni egyik vagy másik párthoz, hogy valamilyen tisztséget kapjon – hangsúlyozta.
 
„Egy pártba sem szeretnék belépni csak a párttagság kedvéért. Éreznem kell, hogy hozzátartozom ahhoz az alakulathoz, hogy fel tudom vállalni célkitűzéseit, egyfajta eszköznek kell lennie számomra céljaim megvalósítására. Egyik pártnak sem leszek tagja csak azért, hogy megkapjak valamilyen tisztséget” — fogalmazott a miniszterelnök.
 
Dacian Cioloşt Klaus Iohannis államfő is jó választásnak tartja a kormányfői tisztségre: „Ha egy éven át jónak tartottam, miért ne tartanám jónak ezután is? De a jelölése elsősorban a pártokon múlik. Amennyiben a választások után esedékes tárgyalásokon azt mondja nekem bármely párt vagy koalíció, hogy megvan a kormányalakításhoz szükséges többsége, és Dacian Cioloşt jelöli kormányfőnek, én ezt politikai jelölésnek tekintem, és akként fogom kezelni” – nyilatkozta Klaus Iohannis. 
 
Eddig két párt, a PNL és az USR elnöke jelentette be, hogy szívesen látná Cioloşt a kormányfői tisztségben a választások után is, és támogatja a jelölését.

Hirdetés