Kovács Péter: Cioloș programjából kimaradnak a kisebbségek

De vannak benne olyan elemek, amelyeket az RMDSZ is tud támogatni.
Hirdetés

Dacian Cioloș jó miniszterelnök lehetne, ha politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére – véli az RMDSZ ügyvezető elnöke. Kovács Péter a Facebook-oldalán reagált a miniszterelnök Románia 100 címmel meghirdetett programjára.

Kovács szerint a dokumentum nagy hiányossága, hogy

nincs benne szó a nemzeti kisebbségekről.

„Egy tőmondatnyi gondolat sincs benne arról a mintegy 10 százaléknyi román állampolgárról, aki valamelyik őshonos nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát. Ez számomra azt igazolja vissza, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy valamelyik román párt, a kormány, vagy akár valamelyik haladó gondolkodású román politikus »magától« prioritásai közé sorolja a kisebbségeket. Szükség van az etnikai képviseletre, szükség van az RMDSZ-re” – vonja le a következtetést az RMDSZ-es politikus.

Van azonban a Cioloș-programban

néhány olyan elem, amit az RMDSZ is prioritásként kezel.

Ezek a következők:

A képviselet felfrissítése: a szövetség által bejutó helyre rangsorolt jelöltek fele új, egyik román párt sem újított ilyen nagyságrendben.

Hirdetés

A korrupció visszaszorítása: korrupció miatt véglegesen elítélt személyt sem az önkormányzati, sem a parlamenti választásokon nem jelöltek.

Az oktatás kérdéskörének kiemelt kezelése: tehermentesíteni kell a gyerekeket, az iskolák felújításának a végére kell jutni, a szakiskolák számát és színvonalát növelni kell, a fiatal pedagógusok méltánytalanul alacsony jövedelmének ügyét meg kell oldani.

A szegénység visszaszorítása: csökkenteni kell a családi jövedelemadót a gyerekek száma függvényében, adókedvezménnyel kell támogatni a fiatal vállalkozókat, és a családi gazdaságokat, 2000 lejre kell emelni a minimálbért, értékálló nyugdíjakat kell biztosítani Az RMDSZ törvénytervezetet nyújtott be a rezsicsökkentésről – írja Kovács Péter.

Hirdetés