Vádat emelt a DNA a nemzeti bank volt alelnöke ellen

Bogdan Olteanut egymillió euróval vesztegették meg az ügyészek szerint.
Hirdetés

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Bogdan Olteanut. A Román Nemzeti Bank (BNR)  július végén őrizetbe vett alelnökét házi őrizetbe helyezték, vagyonát pedig zárolták.

A DNA azzal vádolja Olteanut, hogy még 2008-ban, a képviselőház PNL-s elnökeként egymillió eurót kapott Sorin Ovidiu Vîntu üzletembertől annak fejében, hogy befolyását latba vetve elérje, hogy a kormány Liviu Mihaiu újságírót nevezze ki a Duna-delta kormányzójává. A pénzen kívül Olteanu politikai marketing és tanácsadás formájában választási támogatást is kapott az üzletembertől. A volt PNL-politikus korábban, kihallgatáson elismerte, hogy találkozott az üzletemberrel és támogatást kért tőle és a Duna-delta kormányzójának kinevezéséről tárgyaltak, azt azonban tagadta, hogy pénzt kapott volna.

Vîntu pár napja blogján írta, hogy a kihallgatások során elismerte bűnösségét, így az ő pere egyszerűsített eljárással zajlik. Az üzletember azt is elmondta, Olteanu mellett Călin Popescu Tăriceanu akkori miniszterelnök, a szenátus jelenlegi is érintett az megvesztegetésben. A politikus tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Hirdetés