Kiadták Udreát a DNA-nak. Sokadjára

Új vádpontok merültek fel ellene a 2009-es elnökválasztási kampány finanszírozását vizsgáló ügyben.
Hirdetés
Megszavazta kedd délután a képviselőház, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség kiterjeszthesse a nyomozást Elena Udrea ellen a 2009-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozását vizsgáló ügyben. Az új vádpont két felbújtás megvesztegetés elfogadására. 147-en támogatták az ügyészség kérését, 96-an ellenezték, egyvalaki tartózkodott.
 
Az ügyiratokat önkényesen állítják össze, hogy ellehetetlenítsék a kényelmetlen politikusokat – mondta a szavazás előtt Elena Udrea a képviselőház plénumában. Hozzátette, a felbújtás megvesztegetés elfogadására egyébként is relatív fogalom. Be kellene kerülnie a rekordok könyvébe, jegyezte meg a képviselő, mert másfél év alatt már negyedszerre kell szavaznia róla a parlamentnek: az ügyészség eddig 16-szor kérte, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene, őrizetbe vehesse, vagy előzetes letartóztatásba helyezhesse.
 
Udrea a szavazáskor már nem tartózkodott a teremben.
 
Augustin Lazăr főügyész múlt héten küldte el a DNA kérését: az Udreát illető vádpontokat szeretnék kiterjeszteni egy 2015-ben indított ügyben. Az ügyészségi közlemény szerint a 2009-es elnökválasztási kampányt olyan összegekből is finanszírozták, amelyek bűncselekményekből származtak. Ebben az ügyben Elena Udreát ötrendbeli pénzmosással gyanúsítják, újabb bizonyítékok fényében pedig most már felbújtással is megvesztegetés elfogadására. Az akkor újrázó Traian Băsescu államfőhöz közelálló Udrea a turisztikai tárcát vezette.
 

Hirdetés