Az orosz és szíriai gépek nem támadják Aleppót 8 és 16 óra között

Mi is az a „humanitárius szünet” a légitámadásokban?
Hirdetés

Az orosz és a szíriai harci gépek kedden reggel kilenc órakor felfüggesztették az aleppói légitámadásokat – jelentette be az orosz védelmi miniszter Moszkvában.

A támadásokat azért függesztették fel, hogy előkészíthessék a humanitárius folyosók október 20-i megnyitását – mondta Szergej Sojgu.

A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy orosz katonai szakértők érkeztek Genfbe, ahol szerdától több ország képviselői megbeszéléseket kezdenek arról, hogyan lehetne a mérsékelt ellenzék fegyvereseit elkülöníteni a terroristáktól, és kivonni őket Aleppóból.

Mi az a „humanitárius szünet”?

Az orosz légierő és a szíriai hadsereg csütörtökön reggel nyolc és délután négy óra között „humanitárius szünetet” tart, hogy az ellenzéki fegyveresek és a civilek biztonságosan elhagyhassák Aleppót, és átjuthassanak a lázadók kezén lévő, szomszédos Idlíb tartományba – közölte már korábban Moszkva.

„Ebben az időszakban az orosz légierő és a szíriai kormányerők leállítják a légicsapásokat és a más fegyverekből való tüzelést” – jelentette ki Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője.

A tábornok a városból távozó civileknek teljes körű biztonságot, orvosi ellátást és ideiglenes szállást ígért. Mint mondta, az orosz fél a humanitárius szervezetek első kérésére bármikor kész beszüntetni a tüzelést, és biztosítani azt, hogy Aleppóba egészségügyi szakemberek juthassanak be, valamint hogy evakuálják onnan a betegeket és sebesülteket.

Rudszkoj azt is közölte, hogy szeptember eleje óta Aleppó nyugati, a szíriai kormányerők által ellenőrzött részében több mint 130 gyerek vesztette életét annak következtében, hogy a kormányellenes fegyveresek szisztematikusan lövik az iskolákat, a mecseteket és a piacokat.

Az ENSZ által közölt becslés szerint Aleppó keleti negyedeiben mintegy 8 ezer kormányellenes harcos van, akik közül mintegy 900-an az an-Núszra Front elnevezésű terrorszervezet tagjai.

 

Az EU szerint Moszkva szándékosan irtja a civileket Aleppóban

Hétfőn az uniós külügyminiszterek elítélték az orosz és szíriai kormányerők aleppói bombázását. Luxembourgi tanácskozásukon a miniszterek úgy ítélték meg, hogy Moszkva szándékosan támadott meg kórházakat és vette célba a civil lakosságot.

Hirdetés

A tanácskozásról kiadott zárónyilatkozatban a külügyminiszterek kijelentették, hogy a szíriai rezsim és orosz szövetségese aránytalan intenzitással és mértékben bombázza Aleppót.

A kórházak, az egészségügyi személyzet, az iskolák és az alapvető infrastruktúra szándékos és célzott támadása kimerítheti a háborús bűnök elkövetésének fogalmát – hangsúlyozták a politikusok.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az uniós miniszterek felszólították Oroszországot és Damaszkuszt, hogy hagyjanak fel Aleppó bombázásával és biztosítsák a humanitárius segélyszállítmányok eljutását az ostromlott városba.

Az uniós külügyi tanács egyébként úgy határozott,

nem hoz elmarasztaló intézkedéseket Moszkva ellen,

ugyanakkor a meglévők mellett újabb szankciókat vezet be Damaszkusz esetében. Az emberi jogok megsértése, a civilek ellen irányuló támadások és vegyi fegyverek bevetésének bizonyított használata miatt a miniszterek megerősítették a több mint 200 embert, köztük Bassár el-Aszad szíriai elnököz közel álló magas rangú képviselőket, valamint 70 céget és szervezetet érintő utazási tilalmat és pénzeszközök befagyasztását.

A miniszterek kimondták, mindazon felelősöknek, akik megsértették a nemzetközi jogokat, különös tekintettel az emberiség ellenes és háborús bűnnek számító emberi jogokra, valamint a vallási, etnikai csoportok és más kisebbségek ellen bűncselekményeket elkövetettek el, bíróság elő kell állniuk.

Hirdetés