Dacian Cioloș közzétette „végrendeletét”

A miniszterelnök továbbra sem adja fel függetlenségét, de mutatja az irányt: programdokumentumot tett közzé azok számára, akik folytatnák kormánya politikáját.
Hirdetés

Románia 100 platform címmel programdokumentumot tett közzé hétfőn Dacian Cioloș miniszterelnök, akit mind Klaus Iohannis államfő, mind az elnökhöz közé álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) további közéleti szerepvállalásra biztatott. Iohannis korábban egyértelművé tette: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Cioloșnak, ha politikailag elkötelezné magát, azt ugyanis kizárta, hogy a decemberi parlamenti választások után is szakértői kormány maradjon Románia élén. Cioloș rámutatott, nem szegheti meg a választóknak tett ígéretét, miszerint független marad, de

összeállított egy programdokumentumot, amelyhez felsorakozhatnak mindazok, akik osztják nézeteit.

Románia 2018-ban ünnepli a Román Királyság és Erdély egyesülésének, a modern Románia megalakulásának századik évfordulóját. Cioloș az általa létrehozott ro100.ro honlapon meghirdetett programnyilatkozatában úgy véli, a politikustársadalomnak meg kell újulnia, és meg kell határoznia azokat a célkitűzéseket, amelyeket választási ciklusoktól függetlenül követni akar.

Elvekből és nemzeti projektekből álló platformjának élén a miniszterelnök kiemelte, a centenáriumára készülő Romániát korrupciómentessé kell tenni. A „társadalom önbecsülésének visszanyerését” célzó platformjában Cioloș olyan elveket hirdet, mint

  • a tisztességes kormányzás,
  • a felelős politizálás,
  • a munka becsülete,
  • a szegénység felszámolása,
  • a versenyképesség fontossága.

A leköszönő kormányfő azt szeretné, hogy országa „minden román Romániája” legyen, mindenkié, aki itt él és dolgozik, „etnikumától és hitétől függetlenül”. A kivándoroltakat is hazatérésre bátorítaná. Bár Cioloș nem tisztázza, hogy politikai hagyatéknak vagy kormányzati programnak szánta a Románia 100 platformot, a dokumentum – a közigazgatás átszervezésétől a bürokrácia visszaszorításáig – egy sor olyan kormányzati projektet is felsorol, amelyet szerinte

folytatni kellene, vagy ideje lenne elkezdeni.

A PNL mellett a korrupt politikusok leváltásával és szintén jobboldali programmal kampányoló, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy támogatná Cioloș tisztségben maradását.

Hirdetés

A felmérések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legesélyesebb a választási győzelemre és továbbra is 7-10 százalékpontos előnye van a PNL-lel szemben. A PSD – reménybeli koalíciós partnereivel együtt – most éles támadásokat intéz Cioloș ellen, aki „bár függetlennek hazudta magát”, most szerintük a jobboldal élére állt.

A honlapon egyébként egy online petíció is elérhető, ahol bárki aláírhat, aki támogatja a Cioloș által kidolgozott programot. Pár óra leforgása alatt több mint tízezren írtak alá.

Hirdetés