Még egy igazoltan plagizáló volt belügyminiszter

Az egyetemi címeket tanúsító szaktestület szerint Petre Tobă is összemásolta doktori disszertációját.
Hirdetés

Plagizált doktori disszertációjának megírásakor Petre Tobă volt belügyminiszter, valamint Florentin Pandele, Voluntari város polgármestere – állapította meg tegnap az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU). A testület ezért a doktori címek visszavonását javasolja.

A 37 tagból 36 szavazott amellett, hogy a dolgozatok plágiumnak minősülnek. Az érintetteknek jogukban áll megóvni a döntést. Ha nem teszik meg, a testület az oktatási miniszterhez továbbítja a döntést, aki visszavonja a doktori címeket. Az érintetteknek ezt követően jogukban áll bírósághoz fordulni.

Tobă esetében a  CNATDCU által megbízott szaktestület először arra a megállapításra jutott, hogy a volt belügyminiszter nem plagizált. A  CNATDCU vezetése azonban a testület szakszerűtlen tevékenységére hivatkozva újabb vizsgálatot kért, és az újabb bizottság már megállapította a plágium tényét. A volt miniszter emiatt hivatali visszaélés vádjával feljelentette a  CNATDCU-t.

A szaktestület korábban már egy másik volt belügyminiszter, Gabriel Oprea esetében is a doktori cím visszavonását javasolta plágium miatt. Hasonlóképpen járt el Victor Ponta volt miniszterelnök esetében is.

Hirdetés