A rendőri intelligencia találkozása a művészettel

Utcaszínház miatt pöccent be a iaşi-i egyenruhás.
Hirdetés

Intézkedéseket kívánt foganatosítani, vagyis bírságolni próbált egy csendőr Iaşiban, egy köztéri színielőadás után, mivel a színészek a közrend megzavarására alkalmas, sértő szavakat használtak.

A kétszereplős előadást egy temesvári színtársulat két tagja adta elő vasárnap délután a város főterén, a iaşi-i színház által szervezett, fiataloknak szóló nemzetközi színházi fesztivál keretében. Az előadás arról szólt, hogy egy kisnyugdíjas irodalomtanárnő koldulni kényszerül, mire egy csendőr megbírságolja, majd a tanárnő kijavítja a jegyzőkönyvben az egyenruhás helyesírási hibáit.

Az egyórás előadás után megjelent egy csendőrjárőr, az egyik kékruhás pedig igazoltatni próbálta a színészeket. Persze vita alakult ki, a színészek még az alkotmány művészi szabadságra és szólásszabadságra vonatkozó előírásait is felolvasták a buzgó csendőrnek, aki viszont a közrendészeti szabályokból idézett.

Az incidenst Bogdan Sărăţean szebeni színész rögzítette a telefonjával:

Hirdetés

A vita során több néző is a hüledező színészek védelmére kelt, többen megpróbálták elmagyarázni a csendőrnek, hogy ez egy művészi megnyilvánulás, egy színházi előadás, de az intézkedő közeg nem volt fogékony a hatályos törvényes előírásoknak érvényt szerezni próbáló hatósági határozottság megingatására alkalmas érvekre.

Miután az egyik színésznőnél végül elszakadt a cérna és üvöltözni kezdett a csendőrökkel, a szervek elsomfordáltak, de nem hagyták annyiban az ügyet. Elmentek a iaşi-i színházba és megkeresték a fesztivál művészeti igazgatóját, hogy magyarázatot kérjenek tőle a közrend megzavarására alkalmas megnyilvánulás miatt.

Oltiţa Cîntic később elmondta a sajtónak, hogy ő is elmagyarázta a csendőröknek, hogy ez egy színházi előadás volt, vagyis művészet, ami nem feltétlenül a rögvalóságot tükrözi. A csendőrök végül senkit nem bírságoltak meg. „Ez egy abszurd incidens, a csendőri fellépés mintha az előadás része lett volna” – mondta az igazgató.

Hirdetés