Sumákolhattak a nagyvadak kilövési kvótáinak megállapításakor

Ezért az ügyészség nyomoz. A medvék zaklatta székelyföldiek meg tovább retteghetnek.
Hirdetés

Büntetőjogi vizsgálatot indított a brassói ügyészség a nagyragadozók kilövési kvótáinak megállapítása ügyében csütörtökön, miután a Pro TV kereskedelmi televízió oknyomozó riportjában érdekösszefonódással és visszaéléssel gyanúsította azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről-évre elkészítik.

A napokban a zöldek tiltakozását váltotta ki, hogy a környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztérium – egy közvitára bocsátott rendelettervezet szerint – 1700 nagyragadozó (552 medve, 657 farkas és 482 vadmacska) kilövését akarta engedélyezni.

Az állatvédők több mint húszezer aláírást gyűjtöttek interneten a nagyvadak védelmében.

Az ország uniós csatlakozása óta az évről évre növekvő kilövési kvóták alapján mintegy ötezer nagyragadozót lőttek ki Romániában. A kvótákat minden évben a brassói egyetem erdészeti karának – valójában egy azzal szerződésben álló alapítványnak – a tanulmánya alapján hagyják jóvá, de a szakértők között számos vadász is van.

Az ügyészség most azt próbálja kideríteni, hogy a kvóták megállapítását a nagyragadozók állományának túlszaporodása, illetve az általuk okozott kár indokolta-e, vagy a tanulmány készítői – esetleg anyagi érdekeltségük miatt – valójában meghamisították a számokat, tekintettel arra, hogy a trófeavadásztatás jó üzlet. Romániába évente több ezer vadász érkezik külföldről, akik akár tízezer eurót is kifizetnek egy-egy nagyragadozó trófeájáért.

Hirdetés

Cristina Pașca-Palmer környezetvédelmi miniszter a héten bejelentette: felfüggeszti a rendelet kibocsátásának folyamatát, így ezzel gyakorlatilag felfüggeszti a nagyragadozók trófeavadászatát is. A tárca vezetője elárulta: éppen azért bocsátotta nyilvános vitára a rendelet tervezetét, mert felmerült benne a gyanú, hogy a kvótákat rutinszerűen hagyják jóvá. Hozzátette: addig nem lesz újabb kilövési kvóta, amíg a román tudományos akadémia is meg nem erősíti a brassói szakértők adatait.

A vadászok és környezetvédők vitájának – a trófeavadászat váratlan felfüggesztése nyomán – most többek között a székelyföldi gazdák isszák meg a levét. Hargita és Kovászna megye önkormányzati elnökei – Borboly Csaba és Tamás Sándor – a miniszteri bejelentés előtt közös sajtótájékoztatón panaszolták el, hogy a térségben egymást érik a medvetámadások, és a nagyvadak nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik, miközben a sajtó csak az állatvédők érveitől hangos.

A székelyföldi elöljárók szerint a medveállományt nem fölé- hanem alábecsülik, és a székelyföldi kilövési kvótát legalább másfélszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a vidékiek még ki merjék engedni estefele a gyerekeiket a házból.
 

Hirdetés