Megkoszorúzták az eső áztatta Szabadság-szobrot Aradon

167 évvel ezelőtt végezték ki a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét.
Hirdetés

A hagyományokhoz hűen az október 6-ai nemzeti gyásznapon a Szabadság-szobor és a vesztőhelyen felállított obeliszk megkoszorúzásával emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően itt kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére.

Az esős megemlékezésen, a Megbékélési parkban beszédet mondott Gheroghe Falcă, Arad polgármestere, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, valamint Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnök.

Az aradi szabadságszobor

Kalmár Ferenc a Szabadság-szobor előtt(Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Arad polgármestere szerint: ha húsz évvel ezelőtt a 13 tábornokra való emlékezés szétválasztotta a nemzeteket, napjainkban a megemlékezés közelebb hozza őket, hogy együtt ünnepeljék a szabadságot.

Kalmár Ferenc András ünnepi beszédében kifejtette: a mai kor kihívásaira csak közösen tudnak a nemzetek sikeres válaszokat adni. Az aradi vértanúk vallási, társadalmi, nyelvi és nemzetiségi különbözőségük ellenére össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért. Az önálló akaratért, az önazonosság kifejezéséért, a méltóságért, az egyenlőségért ma is szükséges a régió összefogása, a globális világban az önfeladás ma sem lehetséges.

Hirdetés

Az aradi vesztőhely (Fotó:MTI)

A vesztőhelyen felállított obeliszk (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ünnepi beszédében arról szólt:  amikor az erdélyi magyarok kérik a szabadságot szerető román honfitársaiktól, hogy közel száz esztendővel az 1918-as egyesülés után úgy tekintsenek rájuk, mint államalkotó nemzeti közösségre, akkor nem elvenni, nem elvitatni akarnak valamit, hanem csupán az egyenlő jogok, az emberi méltóság és a szabadság feltétlen tisztelete és szeretete vezeti őket, ahogyan az aradi mártírokat is ez vezette 167 éve.

A délután folyamán a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az aradi vértanúk vesztőhelyén is.

Hirdetés