Karikatúra-gyűjteményt ajándékoztak a pápának az erdélyiek

A református csoport mellett a kolozsvári Szent Mihály templom kórusa is részt vett az egyházfő audenciáján, akik a magyar himnuszt is elénekelték a Szent Péter téren.
Hirdetés

Ahogy előzetesen megírtuk, egyháztörténeti pillanatra került ma sor a Vatikánban: Tordaszentlászló református gyülekezetének tagjait fogadta Ferenc pápa a Szent Péter téri általános audiencián szerdán. Ez volt az első alkalom, hogy erdélyi magyar református gyülekezet tagjai Rómában a pápával találkoztak.

Ferenc pápa és Balázs Attila tordaszentlászlói lelkipásztor találkozása a L’Osservatore Romano felvételén

A Tordaszentlászlói Református Egyházközség 86 fős csoportját Ferenc pápa az audiencia során személyesen köszöntötte. Az erdélyi zarándokcsoport legfiatalabb tagja tizenkét éves, legidősebb pedig hetvenöt volt. A csoport nevében Balázs Attila lelkész beszélt a katolikus egyházfővel, hangsúlyozva, hogy imádkoznak érte és „azért az eszméért, amelyet a pápa képvisel a világban”. Ferenc pápa megáldotta a tordaszentlászlói küldöttség tagjait. Ajándékként egy tipikus erdélyi karikatúra-gyűjteményt – Könczey Elemér alkotásait – nyújtották át az egyházfőnek, hogy „minden nap jó kedvvel végezze szolgálatát”.

Balázs Attila az MTI-nek elmondta: ez volt az első erdélyi magyar református gyülekezet, amely Rómában a pápával találkozott. Hangsúlyozta, hogy a 900-as lélekszámú Tordaszentlászlón a református az egyetlen templom, így a katolikusok is ide járnak, és a római református zarándoklathoz ők is csatlakoztak. A Szent Péter téri audiencián a kolozsvári Szent Cecilia kórus is énekelt, többek között a magyar himnuszt. 

Hirdetés