Kétfrontos támadás a DNA vezetője ellen

Laura Codruța Kövesi haragosai súlyos vádakkal álltak elő.
Hirdetés

Önfeljelentést tett az ügyészségen és súlyos vádakat fogalmazott meg Laura Codruța Kövesivel, a DNA vezetőjével szemben egy – korrupcióval többszörösen megvádolt – parlamenti képviselő, médiamágnás. Sebastian Ghiță azt állítja, hogy 2012-ben, több magas rangú politikussal közösen tagja volt annak a testületnek, amely a főügyész doktori disszertációját érintő plágiumvád kivizsgálásával volt megbízva. Ez a bizottság sohasem ült össze, és

arra volt hivatott, hogy elsimítsa a plágium gyanúját

– hangoztatta a jelenleg az Egységes Románia Párt (PRU), korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben tevékenykedő politikus, a România TV tulajdonosa.

Az ügyészséghez benyújtott nyilatkozatában Sebastian Ghiță azt állítja: bizonyítani tudja, hogy a bizottság hamis jelentést készített a doktori dolgozatról. Hasonló kijelentésekkel állt elő Traian Băsescu volt államfő éppen Sebastian Ghiță hírcsatornáján. Szerinte a jelentés meghamisítását Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) első embere kérte, és Victor Ponta akkori kormányfő is tudott róla.

A szóban forgó doktori dolgozat borítója (Fotó: Lumea justiției)

Băsescu  úgy tudja, hogy Kövesi börtönnel fenyegetett meg egy vezető politikust, amennyiben az újra előveszi a plágiumvádakat. Azt viszont nem árulta el, hogy ki volt ez a politikus. A volt államfő arról is beszélt, hogy szerinte Sebastian Ghiță önfeljelentése csak egy válaszreakció Laura Codruța Kövesi törekvésére, hogy

minden olyan politikust félreseperjen az útból, aki rá nézve terhelő információkkal szolgál.

Hirdetés

A volt államelnöknek, aki annak idején Laura Codruța Kövesit a vádhatóság élére tette, az utóbbi időben több kirohanása volt a főügyésszel szemben, miután nagyobbik lányát, Ioana Băsescut kéthónapos hatósági felügyelet alá helyezte a korrupcióellenes ügyészség.

A DNA főügyésze kedd este nyilatkozatot tett közzé, melyben cáfolja, hogy plagizált doktori dolgozatának megírásakor. Emlékeztet arra, hogy az ügyészség által vizsgált személyek idei, példa nélküli vehemenciával megfogalmazott, megfélemlítő szándékú kijelentéseikről a legfelsőbb bírói testület már megállapította, hogy céljuk az ügyészek hitelének és presztizsének rontása. 

Hirdetés